RSS Feed Youtube Twitter Facebook

Meteo

Curs Valutar

Esential

 Așteptat cu sufletul la gură de o bună parte a românilor – din motive diferite, desigur – anunțul președintelui Iohannis ...
de | Politic
Luni, 16 Aprilie 2018, 20:12
0 comentarii

 Organizația PNL Dâmbovița pare a fi, în continuare, urmărita de blestemul care face ca, de ani buni, să nu aibă ...
de preluare BAZAR MEDIA | Politic
Luni, 16 Aprilie 2018, 19:50
0 comentarii

 Mihai Neamțu lanseaz miercuri, la Târgoviște, o carte care a reușit să polarizeze opțiunile pro și anti Trump, ba chiar ...
Luni, 16 Aprilie 2018, 16:52
0 comentarii

 Harold Lasswell, politolog american, considerat și întemeietorul disciplinei comunicării, a enunțat una dintre cele mai interesante definiții ale politicii: „Cine ia, ...
de preluare BAZAR MEDIA | Politic
Duminica, 15 Aprilie 2018, 20:34
0 comentarii

 Ca orice restaurant care se respectă - și își respectă clienții - RODIV, un brand cu solid renume, surprinde din ...
Duminica, 15 Aprilie 2018, 19:43
0 comentarii

 Înaintea sărbătorilor Pascale, o informație de natură economică se străduia să-și facă loc spre ochii, urechile și mintea românilor. Doar ...
Joi, 12 Aprilie 2018, 16:04
0 comentarii

 În sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții administrației locale și județene ...
Joi, 12 Aprilie 2018, 16:02
0 comentarii

 Actuala echipă de conducere a ALDE Dâmbovița are proiecte care pot fi considerate extrem de ambițioase. Poate chiar PREA ambițioase, ...
de | Politic
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 21:14
0 comentarii

 În mai puțin de două săptămâmi, Comisia de la Veneția ar putea fi notificată oficial pentru a prezenta un punct ...
de | Politic
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 20:43
0 comentarii

 universitar 2018-2019. Astfel, Universitatea “Valahia” a primit un număr de 1005 locuri de la buget (cu 50 mai multe ca ...
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 19:27
0 comentarii

 Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a publicat lista job-urilor pe care românii le pot ocupa în UE. ...
de | Social
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 18:59
0 comentarii

 Duminică, 15 aprilie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra are loc premiera spectacolului Patima roșie, ...
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 18:56
0 comentarii

PROSTIE, NERUȘINARE SAU AMÂNDOUĂ? Cei ce au distrus industria dâmbovițeană intre 1990 și 2004 promit acum... reindustrializarea județului!

de dâmbovițeanul.com | Actualitatea Judeţeană
Duminica, 10 Iunie 2012, 3:55

 

Una dintre cele mai nerușinate gogomănii lansate de politicieni, in capania pentru alegerile de astăzi, este cea dată pe ”goarnă” de Adrian Țuțuianu, candidatul USL la președinția Consiliului Județean Dâmbovița. Care va să zică, dumnealui, catindatul, promite reindustrializarea județului și crearea unui număr impresionant de locuri de muncă. Adică nu era mai simplu să nu le distrugă (locurile astea de muncă) decât să se chinuie acum să le creeze?! Nu mai puțin de 14.000 de locuri de muncă s-au dus ca un fum doar între 2000 și 2004, în Dâmbovița, ca urmare a privatizărilor ”de succes” făcute de gașca PSD (în frunte cu Stan și Țuțuianu), cu largul concurs al lui Adrian Năstase-șapte-case-și=cinci-ponoase (penale).
 
”Catindatul” Țuțuianu a plusat la cele comise de partid, luându-le de la gură muncitorilor de la MECHEL (fost COS), printr-o manevră avocățească, sumele celi se cuveneau conform contractului colectiv. Mai exact, după ce a făcut o vizită la Moscova, la uzinele Mechel, la invitația patronilor ruși - DAR PE CHELTUIALA CONSILIULUI JUDEȚEAN (!) -la începutul anului 2007, Țuțuianu devine avocatul patronatului de la fostul COS, reușind să oprească o acțiune de executare silită a Mechel, prin care 4000 de salariați urmau să primească drepturi salariale de aproximativ 10 milioane de euro. Așadar, social-democratul Țuțuianu s-a făcut frate cu dracul capitalist, împotriva muncitorilor pe care atât de mult ”îi iubește”
 
Însă Țuțuianu (”CIUCIUianu”, cum i se spune, mai nou, pe la colțuri, în PSD) este doar o rotiță în angrenajul uriaș numit PSD și care a ras industria din Dâmbovița.
 
Istoria industriei dâmbovițene este, din păcate, destul de scurtă. Cu o excepție notabilă, UPET, mărirea și decăderea întreprinderilor importante de la noi s-au produ într-un interval de câteva decenii. Industrializarea forțată (păguboasă altminteri, nefiind dimensionată funcție de nevoile reale și de resurse) de pe vremea lui Ceaușescu a plasat pe harta județului obiective industriale de mare capacitate: COS, SARO, OȚELINOX, ROMLUX, CIMENTUL, AUTOMECANICA, STEAUA ELECTRICĂ, IM Mija, DRAGOMIRESTI, TRAINICA, EXPLOATAREA MINIERĂ ȘOTÂNGA, TERMOCENTRALA DOICEȘTI.
 
Tot înainte de 1989, fostul Arsenal, devenit UPET, a cunoscut o dezvoltare impresionantă, cu mai bine de zece mii de locuri de muncă fiind unul dintre cei mai importanși angajatori din județ. De câțiva ani, este o ruină.
 
A venit Revoluția și, o dată cu ea, nevoia de a redimensiona acești coloși, în pas cu economia de piață. Numai că procesul de restructurare s-a făcut prin distrugere, jaf, hoție, prostie, incompetență. Vă amintiți de celebra zicere a protejatului lui Iliescu, Petre Roman. Fiul cominternistului Valter Roman spunea, pe când era prim-ministru, că ”industria românească este un morman de fier vechi”. Și dacă s-a fi mulțumit doar să spună o asemenea imbecilitate, n-ar fi fost nicio problemă, dar hienele bolșevice care au pus mâna pe putere după 1989 s-au pus pe treaba hotărâți să ne scape de ”gunoi”. Și au reușit, în bună parte.
 
În Dâmbovița, proporțiile distrugerilor provocate de guvernările PSD (completate de greșelile - fie și bine-intenționate - ale CDR) au atins cote greu de imaginat. Să facem un scurt inventar.
 
Combinatul de Oțeluri Speciale (C.O.S), unul dintre cele mai mari și mai moderne combinate de acest tip din Europa Centrală și de Est, a fost ”privatizat” de guvernul PSD condus de Năstase... mai exact, a fost vândut PE NIMIC rușilor. Rezultatul? Mii de oameni și-au pierdut locurile de muncă iar România a pierdut un combinat care valora MILIARDE DE DOLARI.
 
UPET Târgoviște, una dintre cele mai vechi fabrici din Țara Românească (de pe la 1872, dacă nu mă înșel) a avut o soartă asemănătoare: vândută de pesediști în 2000-2001 pentru suma ridicolă de vreo 100 miliarde de lei. Rușii și-au scos de mult banii, vânzând Clubul UPET și vreo trei loturi de teren pentru deschiderea de hypermarket-uri. Terenul pe care il mai au valorează de SUTE DE ORI MAI MULT față de cât au plătit pentru UPET. Și aici s-a produs un adevărat ”masacru”: din 1000 de angajați în 1989, s-a ajuns la 6000 în anul 2000, pentru ca în 2004 să ajungă la doar câteva sute.
 
SARO, mândria industriei grele din România, producea strunguri și mașini-unelte automate, cele mai moderne din țară, până în 1989. O privatizare dezastruoasă a dus la DISTRUGEREA TOTALĂ a întreprinderii, cu pierderea a mii de locuri de muncă. Pentru asta, mulți dintre liderii PSD și ai CDR Dâmbovița ar trebui să dea cu subsemnatul.
 
ROMLUX, un brand recunoscut în toată Europa, a fost jefuită ca în codru, sabotată de proprii manageri care nu voiau decât să o cumpere pe nimic. Acum, Romlux nu mai este nici măcar umbra a ceea ce a fost. Alte mii de locuri de muncă pierdute.
 
CIMENTUL Fieni a fost privatizată prin celebrele cupoane, beneficiar (băiat deștept) un membru marcant al PSD, care în ”epoca de aur” a lui Adrian Năstase devenise extrem de influent în județ. Fabrica de ciment ”Tagrimpex Romcif Fieni", cum se numea pe atunci, a fost mulsă până aproape de faliment iar mai apoi vândută multinaționalei cu originea în Germania, Heidelberg Cement. În prezent, Fabrica de la Fieni, cu o istorie de aproape 100 de ani (a fost înființată în 1914), este doar un punct de lucru, fără personalitate juridică, o anexă a gigantului german. Și aici pierderea de locuri de muncă a fost dezastruoasă, pentru o comunitate mică, așa cum este Fieni.
 
STEAUA ELECTRICĂ producea pe vremea împușcatului becuri și corpuri de iluminat speciale. Erarecunoscută în toată țara (și nu numai). Guvernarea CDR (PNTCD + PNL) a vândut PE NIMIC fabrica unui olandez pus pe căpătuială, care a pus pe butuci activitatea, lăsând sute de familii fără mijloace de subzistență. În povestea de la Steaua Electrică un rol important l-a jucat un ”investitor autohton”, apropiat de PSD, care, folosind pârghii politice și sindicale a grăbit dispariția fabricii de becuri. Motivația: respectivul voia să dezvolte el o afacere ăn domeniu și nu avea nevoie de concurență.
 
Să trecem la un capitol aparte al aceste adevărate Saga a distrugerii economiei județului: industria de apărare.
 
Sectorul respectiv era puternic reprezentat în Dâmbovița. AUTOMECANICA Moreni, Uzina de la Mija erau printre perlele coroanei industriei speciale, militare din România. Sub Victor Ciorbea și Radu Vasile s-au făcut demersuri pentru restructurarea acestora, ceea ce însemna pierderea unui număr important de locuri de muncă, în paralel cu reconversia producției pentru sectorul civil. Frământările sociale și jocurile de culise, cu actori bine-cunoscuți din sindicate și din PSD au blocat procesul. În anul 2000, PSD promitea muncitorilor de la Moreni, Mija și Dragomirești nu doar că vor menține cele trei uzine în sectorul producției militare, ci și că vor dezvolta și extinde activitatea. Imediat după ce PSD a preluat puterea, în primăvara lui 2001, s-a văzut că nu era decât retorică electorală iar muncitorii și-au dat seama că au fost păcăliți... din nou. A urmat o serie de mișcări sindicale viguroase. Degeaba. Automecaniaca abia de supraviețuiește, cu un picior în groapa falimentului. De Uzina de la Mija s-a ales praful (probabil și un profit frumușel pentru cei care i-au pus pe tavă lui Taher, arabul, prieten cu Năstase, care a devenit acționar majoritar la ceea ce se numește parcul industrial Mija).
 
Este, cred, inutil să mai vorbim despre tragedia socială din zona Moreni-Mija, provocată de jaful căruia i-au căzut victime două dintre cele mai mari întreprinderi din zonă. Chiar și astăzi, urmele se văd. Colonia Mija este ca un oraș-fantomă din filmele SF, cu sărăcie lucie și nici urmă de speranță, cu șomaj care depășește limitele statisticii oficiale, mergând spre 100/%. Nici Morenarii nu pot uita acele vremuri. În urma dezastrelor economice provocate MAI ALES în guvernarea Năstase, ”Municipiul” Moreni a devenit un adevărat pol al sărăciei, șomajului și dezolării. În ”Municipiul” Moreni, la început de mileniu III, apa curentă este luxul suprem pentru locuitorii din multe cartiere, iar pentru ceilalți, din zona centrală, e doar chestiune de... noroc.
 
TRAINICA Pucioasa a ajuns pe mâinile unui afacerist purtând stigmatul celor trei roze. Finalul este ușor de intuit: faliment. Sute de oameni au rămas pe drumuri iar bugetul Orașului s-a subțiat până a devenit străveziu.
 
EXPLOATAREA MINIERĂ Șotânga era izvorul de viață pentru toate comunitățile de pe Valea Dâmboviței și de pe Valea Ialomiței. Vreo 2000 de bărbați și femei lucrau acolo, iar cărbunele scos nu doar că alimenta termocentrala Doicești, dar asigura pentru MII ȘI MII de familii din județ încălzirea pe timp de iarnă. Exploatarea a fost jefuită sistematic, iar într-un final apoteotic, închisă. 2000 de locuri de muncă pierdute, o localitate CARE NU MAI ARE NICIUN FEL DE ACTIVITATE ECONOMICĂ, cu excepția câtorva bodegi și/sau magazine modeste (Șotânga), plus o lovitură mortală dată termocentralei Doicești, care pierdea un important furnizor de cărbune, cu costuri mai mici. Și la Doicești s-au pierdut sute de locuri de muncă, din această pricină.
 
Lista întreprinderilor distruse de cei care astăzi se autointitulează ”salvatori ai nației” este mult mai lungă și ne oferă o imagine încă incompletă a jafului sistematic, distrugerilor și hoțiilor care s-au comis în județ. Rezultatele ”muncii” lor se văd: un județ sărăcit, înapoiat, fără drumuri, fără infrastructură, fără prea multe perspective.
 

 

Trimite comentariul tau:

Nume *:
Email * (nu va fi afisat):
Adresa web:
Vreau sa ma abonez la newsletter.
Mesaj *:

Comentarii (3):

dorel a spus:
Vineri, 25 Noiembrie 2016, 19:05
se pare ca nu sunteti corecti...postati comenturile ``pe alese``.....
dinut a spus:
Vineri, 25 Noiembrie 2016, 14:25
PANA NU LI SE CONFISCA AVERILE SI SA STEA LA PUSCARIE PE VIATA CU MUNCA SILNICA SAU IMPUSCATI IN PIATA PUBLICA ASA VOM MURI ,, TARA COLONIE SI POPORUL SCLAV !! DESTEAPTA TE ROMANE !!
Ion Emil a spus:
Luni, 05 August 2013, 22:49
As vrea sa má interesez,dar nu stiu unde,despre rezultatul procesului de privatizare de la Roncif,fieni. Tatal meu a fost unul dintre pagubiti. Traiesc in alta tara,si mai stiu nimic despre proces.As vrea sa stiu detali despre proces.Multumesc