RSS Feed Youtube Twitter Facebook

Meteo

Curs Valutar

Esential

 Gesturi mult așteptate… strângerile de mână când cunoști pe cineva sau când te revezi cu cineva drag. Așa a început ...
Marti, 05 Iunie 2018, 6:08
0 comentarii

PSD nu vrea suspendarea președintelui Iohannis… deocamdată. Decizia ar putea fi luată doar în anumite condiții, exprimate, mai mult sa ...
de | Politic
Marti, 05 Iunie 2018, 6:04
0 comentarii

 Cine nu ne dă voie să ne facem politica economică proprie, nu este prietenul nostru (…) N-am văzut pe nimeni care ...
de | Politic
Luni, 04 Iunie 2018, 7:33
0 comentarii

 De ziua copiilor, nu puține au fost evenimentele de tot soiul, dedicate lor, minunilor din viețile noastre. Și dacă pentru ...
de | Anchete
Sambata, 02 Iunie 2018, 14:01
0 comentarii

 nunțata vizită în Dâmbovița a ministrului turismului, reaprinde dezbaterea despre ce (nu) s-a făcut pentru această adevărată mină de aur, ...
Joi, 31 Mai 2018, 6:30
0 comentarii

1 Iunie - Ziua Internaţională a Copilului este o sărbătoare care ne îndeamnă să revenim cu toţii la momentele de ...
de | Politic
Miercuri, 30 Mai 2018, 11:19
0 comentarii

 Primăria Municipiul Târgoviște și Complexul Turistic de Natație Târgoviște pregătesc un eveniment amplu, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului. Preț ...
Marti, 29 Mai 2018, 18:48
0 comentarii

 uvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea DN 71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia! Urmează licitația pentru proiectul tehnic și pentru execuția lucrărilor. DN 71 ...
Vineri, 25 Mai 2018, 22:28
0 comentarii

 În zilele de 1 și 2 iunie 2018, pe platoul din Piața Mihai Viteazul, Festivalul Copiilor AnimaȚie,un eveniment dedicat Zilei ...
Vineri, 25 Mai 2018, 22:26
0 comentarii

 Sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița a găzduit joi, 24 mai 2018, Adunarea Generală a Asociației de Prietenie România-China. La ...
Vineri, 25 Mai 2018, 8:12
0 comentarii

Prostia, amatorismul și voluntarismul au îngropat mai multe afaceri în România, decât toate crizele prin care a trecut țara, la ...
Joi, 24 Mai 2018, 6:19
0 comentarii

COMUNICAT DE PRESĂ    Încă un pas spre o Românie a Românilor     ALDE Dâmbovița salută intrarea justiției în normalitate prin achitarea președintelui Călin ...
de | Politic
Miercuri, 23 Mai 2018, 17:38
0 comentarii

Se poate și așa: APDRP performează in absorbția foundurilor europene!

de dâmbovițeanul.com | Economic
Miercuri, 13 Iunie 2012, 18:17

 Interviu cu Mihai Gavril VĂDAN, director general APDRP

 

Reporter: Care credeți că este cea mai mare provocare a beneficiarilor sau a potențialilor beneficiari privați? Ce credeți că s-ar putea face pentru creșterea gradului de absorbție?
 
Mihai Gavril VĂDAN: Una dintre problemele majore cu care se confruntă Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit în acest moment este lipsa acută de personal în condiţiile unui aflux foarte mare de proiecte depuse. Acest lucru duce la întârzieri în evaluarea şi selectarea proiectelor. Gradul de încărcare a experţilor depăşeşte posibilităţile fizice de operativitate şi de încadrare în procedurile de lucru.
 
De asemenea, APDRP s-a confruntat cu o serie de probleme care au avut un impact direct asupra implementării PNDR şi în primul rând mă refer la modificările dese de legislaţie specifică (achiziţii publice, legislaţia în construcţii, legislaţia de mediu) care au impus modificări şi actualizări repetate ale Ghidurilor Solicitantului şi ale procedurilor de lucru. Acest fapt a creat probleme atât solicitanţilor de finanţare, cât şi Agenţiei.
 
Un impact semnificativ îl are şi actul normativ prin care se prevede o procedură de selecţie dificilă, care duce la o perioadă foarte lungă ce trece de la depunerea unui proiect şi până la contractarea acestuia, precum şi o procedură de rezolvare a contestaţiilor şi reverificărilor care pune presiune pe experţii de la sediul central.
 
O altă problemă pe care încercăm s-o rezolvăm, împreună cu Autoritatea de Management, este aceea legată de întârzierile pe care beneficiarii noștri privați le au în efectuarea lucrărilor. Dacă perioada de implementare la beneficiar, pentru proiectele aprobate ar fi fost mai mică, cifrele ar fi arătat mult mai bine. Din păcate, perioada grea din punct de vedere economic și-a spus cuvântul – privații sunt primii care resimt greutățile și vicisitudinile unei crize. Au proiecte aprobate pentru finanțare la noi, suntem gata să le oferim jumătate sau 70% din sumele pentru aceste proiecte și din nefericire nu reușesc să facă rost de cofinanțare – adică banii lor proprii. Proiecte viabile, foarte bune la momentul depunerii – acum un an, doi – au devenit azi, în opinia băncilor, nebancabile.
 
În ultima vreme, accesul la credite pentru cofinanțare este tot mai greoi. În aceste condiții, ne străduim de aproape un an să identificăm soluții pentru a ajuta beneficiarii să găsească banii necesari cofinanțării. Mai întâi am propus Comisiei Europene ca din Program să luăm o sumă de bani – cam 120 milioane euro – și să-i alocăm pentru o Măsură de creditare, nu de garantare. Însă, între timp, Comisia Europeană a reanalizat propunerea, considerând că o astfel de Măsură este târzie.
 
În consecinţă, din decembrie 2011 ne-am revizuit ținta către Guvernul României.
 
R: Care este stadiul acestei propuneri? Practic, cum va funcționa și când?
 
M.V: Sperăm ca în maximum 3 săptămâni să avem o Ordonanță care să rezolve problema creditării beneficiarilor privați. După ce vom avea cadrul legislativ, Guvernul va trebui să găsească sursa de finanțare. Banii vor fi puşi la dispoziția băncilor, care vor veni în cadrul unei licitații cu oferte de finanțare pentru beneficiarii privați ai PNDR. Ulterior, băncile câștigătoare vor acorda credite beneficiarilor PNDR.
 
Câștigul va fi ca în acordul cu băncile și în caietele de sarcini pentru bănci să introducem o condiție prin care banca să permită beneficiarului să-și implementeze proiectul și abia pe urmă să înceapă să-și plătească creditul.
 
R: Cum s-a încheiat anul 2011 pe baza cifrelor pe care ați reușit să le adunați și să le puneți cap la cap în această perioadă?
 
M.V: Pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală lucrurile merg bine. Evident, întotdeauna e loc și de mai bine, însă nu noi suntem cei care spunem că lucrurile merg bine. O spun autorități competente ale Comisiei Europene, autoritățile de audit din țară și de la Bruxelles. Vorbim de Curtea de conturi, ca Autoritate de Audit pentru acest Program, cât și auditorii Comisiei Europene și auditorii Curții de Conturi Europene care au auditat activitatea Agenției anul trecut și în anii anteriori.
 
Concret, valoarea plăților contribuției publice efectuate în 2011 a fost de 1,566 de miliarde  de euro, din care 902 milioane de euro au fost pentru Măsurile de investiții. Plățile efectuate pentru Măsurile delegate către APIA, respectiv Măsurile de sprijin direct pe suprafață, sunt în valoare de 664 de milioane de euro.
 
Mai mult, valoarea dezangajărilor ca urmare a neplăților pentru programarea anuală este zero. Asta înseamnă că eforturile şi profesionalismul Agenției s-au concretizat în faptul că niciun euro din banii alocați României pe acest Program în anul trecut nu s-a pierdut.
 
În anul 2011 trebuia să cheltuim banii alocați pentru proiectele contractate în 2009. Şi am făcut acest lucru. Pentru că solicitarea de fonduri din partea beneficiarilor a fost mare, am cheltuit chiar şi o parte din banii alocați pentru 2010, care trebuiau angajați până la sfârșitul anului 2012. Așadar, există premise optimiste și o certitudine că până la sfârșitul anului 2012 vor fi cheltuiți banii alocați pentru 2010 și nu va exista risc de dezangajare nici pentru acest an.
 
 
 
R: Corecții zero aplicate pe Axele I și III, implementate de APDRP. Unde sunt investiții, întotdeauna suntem tentați să credem că pot apărea probleme. Cât de controlate sunt aceste proiecte de investiții de către APDRP și cât de mult resimte beneficiarul aceste controale?
 
M.V: Nu s-a întâmplat în Europa să vină un audit de la Comisia Europeană să spună că ai corecții zero. Eforturile făcute pentru acest „zero” nu sunt numai ale Agenției – vreau să subliniez asta. Eforturile sunt şi, ale Autorității de Management, ale Ministerelor implicate în derularea acestor fonduri, dar şi ale beneficiarilor care resimt direct toate acele verificări și supra-verificări pe care APDRP le face. Şi vreau să subliniez ca noi nu facem aceste verificări din dorința de a pune presiune pe investitori, pentru că, până la urmă, noi ne dorim în egală măsură succesul acelei investiții. Verificările se fac din dorința de a demonstra că totul este corect.
 
Și atunci, uneori apare o discuție între Agenție și beneficiarii noștri, aceștia reproșându-ne multitudinea verificărilor și a supra-verificărilor care se fac, multitudinea organismelor de control pe același proiect, care se suprapun și uneori agasează investitorul. Majoritatea beneficiarilor a început în ultima vreme să înțeleagă mecanismul accesării fondurilor europene, rigorile finanțării europene și responsabilitățile pe care le au. Au început să înțeleagă că, atâta timp cât primești bani, ai obligații. Inclusiv acelea de a te supune controalelor care nu au alt scop decât de a asigura corectitudinea și mai ales echitatea plăților.
Toate aceste eforturi, ale tuturor, au dus la această corecție zero pentru Măsurile de investiții.
 
R: Care este situația în acest moment?
 
M.V: Când am ajuns în Agenție, în 2009, era o singură Măsură contractă în mică parte. Plățile erau zero. Acum, plățile cumulează 43% din fondurile totale alocate României prin FEADR. Adică 3,8 miliarde de euro plăți efective, bani intrați în buzunarele românilor. La aceste miliarde se adaugă 561 de milioane de euro, avansul dat de Comisia Europeană către România în conturile Ministerului Finanțelor și care se reîntregesc pe măsură ce facem plăți. Practic, am depășit gradul de absorbție de 43%, ca plată efectivă.
 
R: Cine are și cine n-are acces la banii europeni?
 
M.V: Cel care se ocupă și este preocupat are acces garantat la banii europeni. Aceasta este regula. Mai concret, acolo unde există autorități locale care studiază și urmăresc, se implică și își doresc dezvoltarea spațiului pe care îl administrează, acolo există bani europeni. Fonduri există! Ele trebuie luate și folosite. Nu sunt pentru toată lumea, ci pentru cei care sunt dispuși să facă ceva, să dezvolte, iar asta înseamnă implicare – trebuie să citești, să te intereseze și să nu vezi obstacole la tot pasul. În cele din urmă, este mai ales o chestiune de muncă și seriozitate.
 
R: Care sunt perspectivele? Absorbim toți banii?
 
M.V: În principiu, nu există nici un motiv pentru care să nu contractăm totalul de 10 miliarde de euro disponibili prin PNDR. În ceea ce privește implementarea, una din marile probleme este cea legată de cofinanțare. Colateral, termenele de implementare se măresc și riscăm chiar retragerea banilor alocați proiectelor care nu reușesc să găsească cofinanțare. Reamintesc că 7,5 miliarde de euro sunt bani pentru investiții. Din aceștia, aproximativ 3 miliarde sunt alocate către investitorii publici – autorități locale. Restul sunt bani care trebuie cheltuiți de către investitorii privați – adică cei care fac ferme, unități de procesare, depozite, achiziționează utilaje și așa mai departe.
 
R: Cum puteți ajuta acești beneficiari, în afară de a promova și implementa acea ordonanță privind creditarea?
 
M.V: Pentru cei care sunt acum în situația de a nu avea sursa de cofinanțare, există soluția prelungirii termenului de implementare. Pornim de la ideea că noi nu vrem să ne omorâm propriile proiecte, proprii beneficiari. Din contră, facem toate eforturile să-i ajutăm, și vom găsi soluții să-i așteptăm, rămânând însă în litera regulamentelor europene și a procedurilor aprobate. O condiție esențială este ca orice prelungire a termenelor contractuale să fie justificată, mai ales de eforturile beneficiarului de a demonstra practic interesul de a începe și mai ales de a duce la capăt proiectul.
 
Până la acest moment am reziliat 706 proiecte. Pentru fiecare dintre ele s-a muncit enorm ca să fie contractat. Nu am avut evident nicio satisfacție în a le rezilia. Deși raportat la numărul total de contracte adică 65.237 - nu pare a fi o nenorocire, însă fiecare proiect reziliat înseamnă pentru noi muncă risipită. Înseamnă pentru noi un proiect pierdut.
 
R: Se discută despre unirea celor două Agenții de Plăți. Ce opinie aveți în legătură cu acest demers?
 
M.V: Este o problemă care se află în discuţie de ceva vreme. Evident, există şi unele avantaje pe care această „unire” a celor două Agenţii o poate aduce (diminuarea cheltuielilor administrative), dar nu trebuie să pierdem din vedere dezavantajele majore pe care le-ar produce un proces făcut prea rapid şi fără o strategie clară.
 
O eventuală decizie nu trebuie luată în mod mecanic, exclusiv din punct de vedere al costurilor administrative, birocratice, ci este absolut necesar să se pornească de la o analiză lucidă, a funcţiilor, a responsabilităţilor şi a atribuţiilor specifice celor două agenţii de plăţi, în lumina regulilor şi cerinţelor instituite de actele normative în vigoare.
 
Modificarea unui mecanism instituţional, cu consecinţe directe asupra fluxului operaţional de gestionare a celor două instrumente financiare specifice celor două agenţii de plăţi în plină perioadă de programare financiară, poate antrena pe cale de consecinţă perturbarea severă a celor două sisteme, având ca rezultat atât încetinirea procesului de absorbţie, cât şi creşterea erorilor de implementare, constând în sume plătite necuvenit. Totodată, posibilitatea creşterii numărului de nereguli reprezintă un alt risc sistemic major, care trebuie avut în vedere.
 

 

Trimite comentariul tau:

Nume *:
Email * (nu va fi afisat):
Adresa web:
Vreau sa ma abonez la newsletter.
Mesaj *:

Comentarii (0):


Niciun comentariu la acest articol.