RSS Feed Youtube Twitter Facebook

Meteo

Curs Valutar

Esential

 Pentru cei nemultumiți de prețul apei, informația că la Voinești apa costa doar jumătate față de Târgoviște, reprezintă un nou ...
Sambata, 27 Ianuarie 2018, 13:47
0 comentarii

 Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a participat la evenimentele organizate în Piața Tricolorului din municipiul Târgoviște, prilejuite de împlinirea ...
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, 13:42
0 comentarii

 O informație ”pe surse” relansează tema războiului intern din PSD Dâmbovița. Nu mai e de mult un secret faptul că ...
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, 11:29
0 comentarii

  Ca în fiecare an. 24 ianuarie, ziua Micii Uniri de la 1859, va fi marcată și în Cetatea de Scaun, ...
Miercuri, 24 Ianuarie 2018, 8:50
0 comentarii

 24 Ianuarie – UNIREA PRINCIPATELOR ROMÂNE Aninoasa 2018   Ne aflăm într-un an 2018 deosebit de important pentru istoria noastră. Cu mic, cu ...
Marti, 23 Ianuarie 2018, 17:39
0 comentarii

 Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal “Curtea Domnească“ Târgovişte, Universitatea „Valahia” din Târgovişte, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, ...
Marti, 23 Ianuarie 2018, 16:34
0 comentarii

 Cezar Preda, deputat PNL de Dâmbovița, a fost ales președinte al grupului PPE din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Deputatul ...
de | Politic
Marti, 23 Ianuarie 2018, 11:28
0 comentarii

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, a semnat contractul privind prestarea de ”Servicii elaborare documentație tehnico-economică – faza proiect tehnic ...
Sambata, 20 Ianuarie 2018, 18:23
0 comentarii

 COMUNICAT DE PRESĂ      Având în vedere numărul tot mai mare al furturilor de apă, inclusiv al racordărilor ilegale la reţeaua de ...
Joi, 18 Ianuarie 2018, 14:55
0 comentarii

 După puciul ratat, tabăra anti-Dragnea din PSD se poate aștepta la represalii. Încolțit de procurori și arătat cu degetul, de ...
de | Politic
Joi, 18 Ianuarie 2018, 13:10
0 comentarii

 Președintele Consiliului Județean Dâmbovița (CJD), Alexandru Oprea, a prezentat miercuri, în conferința de presă, raportul de activitate pe anul 2017 ...
Joi, 18 Ianuarie 2018, 10:36
0 comentarii

 Deși Partidul Social Democrat pare a fi mai vulnerabil ca oricand, din pricina războiului intestin crâncen, PNL strălucește prin absență. ...
de | Politic
Duminica, 14 Ianuarie 2018, 20:01
0 comentarii

Sen. Iancu CARACOTA: România nu a găsit rezolvare, timp de 10 ani, la problema depozitelor de gunoi

de | Actualitatea Judeţeană
Joi, 01 Iunie 2017, 7:54
După aproape 20 de ani de la inițierea a ceea ce avea să devină sistemul modern de colectare, transport și depozitare a gunoiului menajer în Dâmbovița, un proiect de peste 20 de milioane de euro, finanțat prin ISPA, problematica revine pe tapet. În lipsa unor măsuri și investiții complementare, în ultimii ani, riscăm să ajungem în aceeași situație ca în urmă cu două decenii, când gunoiele sufocau județul.
Situația este serioasă, dar până acum nu avem nicio dovadă a faptului că autoritățile ar fi dispuse să se implice. Asta deși vocile care au semnalat pericolul nu au fost nici puține, nici neînsemnate.
Cea ma recentă luare de poziție îi aparține senatorului Iancu CARACOTA, senator PNL de Dâmbovița, care nu doar că l-a interpelat pe ministrul mediului în legătură cu situația amintită, dar a și făcut cunoscut cazul de la tribuna Parlamentului, printr-o declarație politică.
Senatorul Caracota, fost prefect de Dâmbovița în perioada finalizării proiectului ISPA, cunoaște foarte bine situația, de aceea avertizmentul lansat în Parlament nu poate fi trecut cu vederea.
În documentul remis ministrului de resort, senatorul Caracota avertizează în legătură cu gravitatea problemei dat fiind că până la sfârsitul anului ambele depozite din județ, de la Aninoasa și de la Titu, vor ajunge la capacitatea maximă de stocare. Ori, proiectele de extindere/amenajare de depozite ecologice pentru deșeurile menajere nu sunt nici ieftine și nici nu se pot realiza peste noapte.
Mai jos, publică integral atât întrebarea adresată ministrului Mediului, cât și declarația politică prezentată în prlament:
 
____________
 
Parlamentul României
SENAT
ÎNTREBARE
 
Adresată: Doamnei Graţiela - Leocadia GAVRILESCU,  Ministrul Mediului
De către: Domnul senator, Iancu CARACOTA
Circumscripţia electorală: 16 Dâmboviţa
Grupul parlamentar: Partidul Naţional Liberal    
Şedinţa Senatului din data de: 29.05.2017
Obiectul întrebării: Depozitele de gunoi de la Aninoasa şi Titu au ajuns la saturaţie
 
Stimată doamnă ministru,
În urmă cu o două luni vă semnalam o problemă de mediu extrem de gravă la care România nu a găsit rezolvare timp de 10 ani, mă refer aici la situaţia depozitelor de gunoi.
 La nivelul judeţului Dâmboviţa situaţia s-a înrăutăţit, iar soluţii nu se întrevăd în viitorul apropiat pentru rezolvarea problemei, dat fiind  faptul că în maxim 6 luni cele două depozite de gunoi de la  Aninoasa şi Titu vor ajunge la capacitatea maximă de depozitare şi stocare a deşeurilor, deşi judeţul nostru deţine încă din 2009, primul sistem integrat  de colectare şi depozitare a deşeurilor din România care cuprinde atât zona urbană cât şi zona rurală, mai exact 89 de localităţi, valoarea acestuia depăşeşte 26 milioane euro, din care 75% a reprezentat contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, prin programul ISPA, 25% împrumutul Băncii Europene de Investiţii, iar contribuţia proprie a Consiliului Judeţean a reprezentat 160 mii de euro.
Am ajuns în prezent în situaţia critică de a ne întoarce  în timp, la momentul T zero, când astfel de investiţii nu erau realizate, deşi dâmboviţenii plătesc o taxă de habitat, în valoare de 21 de lei pentru colectarea gunoiului menajer, iar în curând acesta nu va mai fi preluat deoarece nu există spaţiu de depozitare pe niciuna din cele două platforme judeţene.
Având în vedere atribuţiile şi obligaţiile în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor  de către autorităţile publice centrale şi locale vă rugăm să ne comunicaţi punctual măsurile luate pentru deblocarea situaţiei celor două platforme de la Aninoasa şi Titu, întrucât situaţia este critică.
 
Solicit răspuns scris.
Vă mulţumesc !
Senator,
Iancu CARACOTA
 ___________
 
 
Parlamentul României
Senat
Declaraţie politică
Susţinută de către domnul  senator: Iancu CARACOTA
Circumscripţia electorală: 16 Dâmboviţa
Grupul parlamentar: Partidul Naţional Liberal    
Şedinţa Senatului din data de: 30.05.2017
 
De 10 ani căutăm soluţii – problema depozitelor de gunoi neconforme
 
Stimaţi colegi,
 
Guvernarea în România se produce sub zodia dezinteresului şi a nepăsării faţă de problemele naţionale, situaţie demonstrată oficial de reprezentanţii Ministerului Mediului.  În urmă cu o lună adresam o întrebare privind procedura  de infringement pe care ţara noastră o riscă pentru neîndeplinirea obiectivelor ce vizează  starea gropilor de gunoi neconforme, întrucât Comisia Europeană a acţionat recent în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie pentru neîndeplinirea obiectivelor ce vizează  starea depozitelor de gunoi din Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.
Pentru a înţelege situaţia am să vă dau un exemplu concret, la nivelul judeţului Dâmboviţa situaţia este dramatică, iar soluţii nu se întrevăd în viitorul apropiat dat fiind  faptul că în maxim 6 luni cele două depozite de gunoi de la  Aninoasa şi Titu vor ajunge la capacitatea maximă de depozitare şi stocare a deşeurilor. Deşi judeţul nostru deţine încă din 2009, primul  sistem integrat  de colectare şi depozitare a deşeurilor din România ce cuprinde atât zona urbană cât şi zona rurală,  mai exact 89 de localităţi,  iar valoarea acestuia  depăşeşte 26 milioane euro, din care 75% a reprezentat contribuţia nerambursabilă a Uniunii Europene, prin programul ISPA, 25% împrumutul Băncii Europene de Investiţii, iar Consiliul Judeţean Dâmboviţa  a contribuit cu 160 mii euro,  am ajuns în prezent în situaţia critică de a ne întoarce în timp, la momentul T zero, când astfel de investiţii nu erau realizate.
Autorităţile responsabile pentru rezolvarea acestei situaţii ne informează că singurele demersuri pe care le-au întreprins până în acest moment “au constat în numeroase întâlniri şi acţiuni derulate atât cu autorităţile publice locale cât şi cu autorităţile publice centrale “ pentru deblocarea situaţiei. Rezultatul acestor discuţii sterile îl vor afla curând mii de dâmboviţeni care plătesc taxa de habitat în valoare de 21 de lei pe gospodărie pentru colectarea gunoiului menajer, care vor constata din nou pe propria piele grija pe care autorităţile locale şi naţionale o poartă pentru astfel de probleme care le afectează direct calitatea vieţii.
O victimă colaterală a acestui mod defectuos de a face politică îl va reprezenta şi bugetul de stat atunci când va veni data scadentă pentru a  deconta factura enormă, întrucât măsuri efective de remediere a situaţiei depozitelor de deşeuri nu s-au întreprins.
Deşi în primă fază am putea acorda circumstanţe atenuante miniştrilor care au exercitat această funcţie de-a lungul timpului având în vedere durata medie de mandat, aproximativ un an de zile pentru  a exercita această funcţie, din 2009 până în prezent s-au perindat 8 miniştri din patru Guverne diferite la conducerea Ministerului Mediului,  tot nu putem accepta indolenţa factorilor de decizie  pentru a identifica soluţiile optime pentru rezolvarea problemelor de mediu.
Sancţiunile enorme pe care România le riscă,  124 000 euro pe zi au la bază nereuşita  autorităţilor  de a  închide cel 68 de depozite municipale neconforme, în plus suntem codaşi la toate aspectele ce ţin de domeniile de activitate al Ministerului,  de la elaborarea şi actualizarea Planului naţional de gestionare a deşeurilor şi Programul de prevenire a generării de deşeuri ce trebuiau predate Comisiei Europene  la 31 decembrie 2016,  până la accesarea fondurilor europene pentru crearea de Sisteme de Management Integrat al Deşeurilor (SMID).                                        Avem un singur capitol la care ţara noastră ocupă un loc fruntaş, ritmul lent de adoptare şi implementare a standardelor europene, exemplul cel mai elocvent îl reprezintă rata mică de reciclare  a deşeurilor care a  crescut  cu 4 puncte procentuale în 14 ani, deşi până în 2020 trebuie să atingem, un onorabil procent de 50%.
În loc de încheiere voi spune că am să ascult cu interese discursurile sterile susţinute pe 5 iunie când sărbătorim Ziua Mondială a Mediului, pentru a înţelege mai bine ochelarii prin care privesc factorii de decizie din Ministerul Mediului, convins fiind că situaţiile prezentate mai sus nu vor reprezenta subiectele declaraţiilor şi nici nu va aminti nimeni faptul că România, în 2015 a fost unul dintre cele mai neperformante state în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor solide, aceasta a înregistrat cea mai mare rata de depozitare a deşeurilor din UE, mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%. 
 
Senator PNL,
Iancu CARACOTA

 

 
 

 

Trimite comentariul tau:

Nume *:
Email * (nu va fi afisat):
Adresa web:
Vreau sa ma abonez la newsletter.
Mesaj *:

Comentarii (0):


Niciun comentariu la acest articol.