RSS Feed Youtube Twitter Facebook

Meteo

Curs Valutar

Esential

 Înaintea sărbătorilor Pascale, o informație de natură economică se străduia să-și facă loc spre ochii, urechile și mintea românilor. Doar ...
Joi, 12 Aprilie 2018, 16:04
0 comentarii

 În sala Unirii a Consiliului Județean Dâmbovița, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții administrației locale și județene ...
Joi, 12 Aprilie 2018, 16:02
0 comentarii

 Actuala echipă de conducere a ALDE Dâmbovița are proiecte care pot fi considerate extrem de ambițioase. Poate chiar PREA ambițioase, ...
de | Politic
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 21:14
0 comentarii

 În mai puțin de două săptămâmi, Comisia de la Veneția ar putea fi notificată oficial pentru a prezenta un punct ...
de | Politic
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 20:43
0 comentarii

 universitar 2018-2019. Astfel, Universitatea “Valahia” a primit un număr de 1005 locuri de la buget (cu 50 mai multe ca ...
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 19:27
0 comentarii

 Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a publicat lista job-urilor pe care românii le pot ocupa în UE. ...
de | Social
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 18:59
0 comentarii

 Duminică, 15 aprilie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra are loc premiera spectacolului Patima roșie, ...
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 18:56
0 comentarii

 
Sambata, 07 Aprilie 2018, 22:56
0 comentarii

 
Sambata, 07 Aprilie 2018, 22:54
0 comentarii

 
Sambata, 07 Aprilie 2018, 22:53
0 comentarii

 
Sambata, 07 Aprilie 2018, 22:52
0 comentarii

 
Sambata, 07 Aprilie 2018, 22:51
0 comentarii

Al nostru era mai bun sau cum (se) joacă Dragnea (de-a) popa-prostu

de | Actualitatea Judeţeană
Luni, 26 Iunie 2017, 17:05

 Dintru început, trebuie să recunosc, sunt subiectiv. Un lung șir de ciocniri destul de neelegante, cu domnul în cauză, mă împiedică să fiu unul dintre fanii domnului Adrian Țuțuianu, proaspăt fost viitor prim-ministru. Nici calitatea domniei-sale de membru marcant al PSD, nu mi-l face mai simpatic, după cum comportamentul (uneori) de-a dreptul execrabil față de jurnaliștii care nu îl preamăresc, face ca nr. 1 din PSD Dâmbovița să nu aibă prea mulți prieteni (sclavi, câtă frunză și iarbă!) printre jurnaliști. Cu toate acestea, însă, pentru minim de respect față de profesia căreia m-am dedicat de aproape un sfert de secol, se cuvine a face câteva observații – mai degrabă considerații cu o puternică notă personală – despre aventura desemnării unui nou prim-ministru.

 

Prima observație ar fi și cea mai importantă, anume că dintre toți ”candidații” ale căror nume au fost vehiculate în ultimele zile, Adrian Țuțuianu este, de departe, cel mai puțin ne-potrivit. Altfel spus, liderul social-democraților dâmbovițeni se detașează în candidatul cel mai potrivit. Dl. Țuțuianu NU este pupilul/progenitura/protejatul nimănui din vechea gardă a PCR/PSD, cum a fost cazul multor ”vedete” politice de pe la noi. Băiat de la țară, cu o copilărie chinuită, marcată de sărăcie și muncă mult peste puterile unui copil, Adrian Țuțuianu a reușit să-și depășească condiția ÎNVĂȚÂND. Spre deosebire de fanfaronii care se împăunează cu diplome și titluri pe care nu le merită, atipic printre ”doctorii” care nici măcar nu știu titlul lucrării pe urma căreia au devenit ”doctori”, Adrian Țuțuianu știe carte, este posesorul titluui de doctor în științe juridice absolut meritat. Aș putea detalia în legătură cu convingerea mea fermă – exprimată public în repetate rânduri, în ultimii 5-6 ani – că dl Țuțuianu NU poate fi acuzat, cu niciun chip, că ar fi plagiat lucrarea de doctorat, dar nu o fac aici. Poate altădată, cu amănunte interesante din cariera politică a celui ce aproape a devenit prim-ministru.
 
Așadar, Adrian Țuțuianu, un adevărat sefl-made man are o poveste de viață aproape ca în basme. Și nu știu alții cum sunt, dar între cârpele securității și/sau ale pcr și un om care prin propriile sforțări, cu multă muncă, ajunge acolo, sus, alegerea e simplă.
 
Evident, faptul că a reușit prin el însuși nu face ca automat să se califice pentru postul de PM. Cât privește știința de carte, mai știu și alții – mi se poate reproșa. Adevărat, însă antipaticul, colericul, neelegantul (cel puțin la nervi...), nevroticul domn Adrian Țuțuianu mai are câțiva ași în mânecă. Politician cu experiență, validat prin votul a peste 100.000 de dâmbovițeni în 2012, își poate trece în cont și experiența administrativă de consilier județean si, mai apoi, chiar președinte al forului județean, ales prin vot direct. Nici mecanismele ascunse, inavuabile pe alocuri, ale puterii centrale nu ii sunt străine. În legislatura 2008-2012 a fost senator, ocupând o vreme chiar funcția de secretar al Senatului. A revenit în Senat după alegerile din 11 decembrie 2016, fiind desemnat de PSD să prezideze Comisia de control al activității SRI. Așadar, Adrian Țuțuianu este orice, doar un novice nu!
 
Dacă am proceda la o extrem de scurtă și laconică recapitulare, am spune despre Adrian Țuțuianu că:
1. ȘTIE CARTE;
2. NU ȘI-A PLAGIAT DOCTORATUL (rara avis!);
3. POLITICIAN CU SOLIDĂ EXPERIENȚĂ;
4. SOLIDĂ EXPERIENȚĂ ÎN ADMINISTRAȚIE;
5. (preferata mea!) NU ESTE PROGENITURA/PROPTEAUA NICIUNUI MAHĂR DIN SERVICII/PCR.
 
Poate ar trebui să mai lansez un avertizment pentru cititori: acest material NU se dorește a fi unul laudativ la adresa d-lui Adrian Țuțuianu. Despre defectele domniei sale, într-un material viitor. Acum, încercam doar să scoatem în evidență elementele care îl detașează pe dl. Țuțuianu de ceilalți ”nominalizați”.
 
În aceste condiții, de ce a fost preferat Mihai Tudose? Pentru că, nu-i așa, suntem mult prea inteligenți să credem în poveste cu ”ceilalți au refuzat nominalizarea”, putem lansa mai multe ipoteze, fără să alunecăm pe panta teoriei conspirației.
 
Putem accepta că Mihai Tudose, un indivitd atât de fad, că ți se strepezesc dinții cînd îl privești, excelează la capitolul ”legături”. S-a scris că individul ar fi una dintre piesele grele ale serviciilor, care servicii nu vor sa scape din mână guvernarea și forțează desemnarea omului lor în postul de prim-ministru. OK, la rigoare, putem accepta varianta. Dar cu ce îl au serviciile la mână pe Liviu Dragnea, pâna într-atât încât să joace această comedie sordidă? Bună întrebare, nu-i așa?
Un al doilea scenariu, la fel de plauzibil, ar fi acela al disperării lui Liviu Dragnea, care își vede poziția de șef autoritar pusă sub semnul întrebării, iar scaunul de președinte mult prea vulnearbil în cazul în care ar ajunge să conducă guvernul cineva care să refuze să fie marioneta lui.
 
De altfel, Dragnea a înțeles de mult ceea ce mulți români, nu foarte interesați de politică, încă nu au realizat: NU Dragnea i-a făcut mari pe Țuțuianu și pe ceialți baroni din teritoriu, ci ȚUȚUIANU & Co, prin voturile aduse PSD în județele pe care le controlează, au făcut din ”țărănușul de Teleorman” marele Demiurg al politicii românești. Liviu Dragnea ȘTIE că un baron de calibrul lui Țuțuianu poate oricând să revendice poziția nr. 1 în partid, mai ales dacă ar avea și forța și resursele financiare ale executivului la îndemână.
 
Ca dâmbovițean – și aici se va vedea o altă latură a subiectivismului pe care mi l-am asumat la început – mi-aș dori ca în fruntea Guvernului să se afle unul de-al nostru. Astfel, s-ar face ceva și pentru un județ care, după revoluție, a fost adus în sapă de lemn, cu bună știință. Cine știe, poate m fost astfel pedepsiți pentru ”vina” de a le fi stricat jucăria comunistă tovarășilor deveniți domni în 23 decembrie.
 
Oricum am analiza situația, indiferent de simpatii, andtipatii etc, o constatare se impune: AL NOSTRU ERA MAI BUN!
 
P.S. Nu e cazul, cred, să vă spun de ce cred eu că Dragnea (se) joacă (de-a) popa-prostu!
 

Trimite comentariul tau:

Nume *:
Email * (nu va fi afisat):
Adresa web:
Vreau sa ma abonez la newsletter.
Mesaj *:

Comentarii (0):


Niciun comentariu la acest articol.