RSS Feed Youtube Twitter Facebook

Meteo

Curs Valutar

Esential

 Actuala echipă de conducere a ALDE Dâmbovița are proiecte care pot fi considerate extrem de ambițioase. Poate chiar PREA ambițioase, ...
de | Politic
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 21:14
0 comentarii

 În mai puțin de două săptămâmi, Comisia de la Veneția ar putea fi notificată oficial pentru a prezenta un punct ...
de | Politic
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 20:43
0 comentarii

 universitar 2018-2019. Astfel, Universitatea “Valahia” a primit un număr de 1005 locuri de la buget (cu 50 mai multe ca ...
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 19:27
0 comentarii

 Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a publicat lista job-urilor pe care românii le pot ocupa în UE. ...
de | Social
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 18:59
0 comentarii

 Duminică, 15 aprilie, de la ora 19:00, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra are loc premiera spectacolului Patima roșie, ...
Miercuri, 11 Aprilie 2018, 18:56
0 comentarii

 
Sambata, 07 Aprilie 2018, 22:56
0 comentarii

 
Sambata, 07 Aprilie 2018, 22:54
0 comentarii

 
Sambata, 07 Aprilie 2018, 22:53
0 comentarii

 
Sambata, 07 Aprilie 2018, 22:52
0 comentarii

 
Sambata, 07 Aprilie 2018, 22:51
0 comentarii

 
Sambata, 07 Aprilie 2018, 22:49
0 comentarii

 Restaurantul RODIV din Găești surprinde nu doar vizual – lucrări ample de modernizare și amenajare chic au dus restaurantul la ...
Joi, 05 Aprilie 2018, 14:47
0 comentarii

Le-a ajuns cuțitul la OS! Sindicaliștii i-au cerut PM Dăncilă să salveze COS de la faliment

de | Actualitatea Judeţeană
Joi, 22 Martie 2018, 19:30

 Sindicliștii de la COS au ajuns la limita disperării! Situașia de la fosta perlă a siderurgiei românești, aflată în prg de faliment, i-a determinat pe membrii Sindicatuli Valahia Târgoviște – care cuprinde și sidicaliștii de la COS -  au transmis o scrisoare premierului Viorica Dăncilă, cu prilejul vizitei acesteia în județul Dâmbovița. 

Oamenii i-au prezentat situația Combinatului de Oțeluri Speciale și au cerut șefului guvernului să se implice pentru salvarea societății de la distrugerea totală. Combinatul de Oțeluri Speciale este în insolvență din anul 2013 și nu are un plan de reorganizare aprobat, următorul pas fiind falimentul.
La insistențele sindicatului Valahia, ministru Economiei, Danut Andrusca a propus înființarea unui grup de lucru coordonat de catre ministru de finanțe – Eugen Teodorovici, care a promis sprijin în rezolvarea problemei. Obiectivul grupului de lucru este să găsească soluții pentru recuperarea creanțelor statului de la grupul Mechel, salvarea COS Targoviște si modificarea cadrului legislativ existent. Deocamdată nu se cunosc soluțile identificate.
 
Sindicatul Valahia a anunțat și că va continua acțiunile de protest, îndreptate impotriva administrației speciale a COS Târgoviște, care continua acțiunea de demolare a  combinatului.
……………………………………………….
Stimata doamna prim-ministru,
 
 Va supunem atentiei situatia SC COS Targoviste SA, privatizata in 2002 din Fondul Proprietatii de Stat catre o firma off – shore  cu patronat rusesc, (Conares Trading devenita ulterior Mechel ).
COS Targoviste se afla in insolventa din anul 2013, in acest moment nu are program de reorganizare si se afla in pericol de faliment,  situatie ce poate aduce atingere sigurantei nationale a Romaniei. Grupul Mechel a cumparat din Fondul Proprietatii de Stat alte patru combinate metalurgice care, dupa preluare, au fost aduse in stare de nefunctionare ( Campia Turzii, Otelul Rosu, Braila si Buzau ).
 
Au trecut peste aproape cinci ani de la intrarea in insolventa, statul roman nu a incasat nimic din creanta de peste 10 milioane de euro, iar prin pastrarea administrarii de catre COS Targoviste, prin administratorul special, tot ce se incaseaza acum din vanzarile de patrimoniu, se duce tot in buzunarele administratiei ruse si nu ajunge nimic in contul creantei statului.
Alternativa la vidul legislativ existent, care permite o astfel de situatie, va duce inevitabil la declansarea procedurii falimentului, cu efecte dezastruase pentru salariati , pentru economia judeteana si pentru interesul national.
Daca statul roman are de recuperat creante  de la ,, investitori strategici “ care au primit  din Fondul Proprietatii de Stat active stretegice pentru economia romaneasca, la preturi foarte mici , trebuie sa o faca cu fermitate, mergand pana la expropriere , prin lege speciala, a respectivelor unitati . Otelul elaborate la COS Targoviste nu mai poate fi produs de nicio alta unitate metalurgica din Romania iar cele detinute de fostul grup Mechel au fost aduse in stare de inactivitate.
Sindicatul Valahia, activ in cadrul COS Targoviste cu peste 500 membrii de sindicat, va roaga sa analizati cadrul legal existent si sa initiati  modificarea in regim de urgent a urmatoarelor legi:
§ Legea Sigurantei Nationale, trebuie modificata astfel incat sa se permita interventia de urgenta a statului roman atunci cand o unitate economica strategica este in pericol de a fi adusa in stare de nefunctionare / lichidare;
§ Legea Insolventei trebuie modificata astfel incat sa fie ridicata administarea speciala daca nu exista program de reorganizare dupa trei ani de  la intrarea in insolventa iar administratorul judiciar sa poata fi schimbat in aceasta situatie;
§ Legea Exproprierii trebuie modificata astfel incat sa permiteta declansarea  procedurii de expropriere si in situatia in care au fost incalcate clauzele contractului de privatizare, si/sau  in situatia in care unitati de importanta nationala,  din cele prevazute in lista anexa la Legea Sigurantei nationale,  care au fost privatizate din fondul proprietatii statului  si care sunt sunt aflate in pericol de a fi aduse in stare de nefunctionare sau de lichidare.  Deasemenea, dreapta si prealabila despagubire sa nu fie mai mare decat pretul platit la momentul privatizarii, din care sa fie scazute veniturile obtinute din  instrainarile de active/utilaje/patrimoniu etc.
§ Adoptarea unei Legi speciale, in regim de urgenta, derogatoare de la cadrul general al procedurii insolventei, prin care statul roman sa poata prelua activele privatizate, in contul creantelor statului sau / si atunci cand este pusa in pericol siguranta nationala a Romaniei .
Anexat prezentei, depunem propunerile de modificare ale Legii nr. 51 / 1991 – Legea Sigurantei Nationale, Legii nr. 85 / 2014 – Legea privind insolventa precum si a Legii nr. 255 / 2010 privind exproprierea. Este o propunere primara, care trebuie analizata si dezbatuta de departamentele juridice ale ministerelor de resort si/sau de comisiile juridice ale Parlamentului Romaniei.
 

Trimite comentariul tau:

Nume *:
Email * (nu va fi afisat):
Adresa web:
Vreau sa ma abonez la newsletter.
Mesaj *:

Comentarii (0):


Niciun comentariu la acest articol.