Trebuia să părăsim sala. (…) Este a doua greșeală comisă de PNL în decurs de două săptămâni, a doua mare, mare greșeală”
Votul de luni, pentru modificarea Codului de Procedură Penală a produs falii adânci nu doar între opoziție și putere, ci chiar – încă mai trist – în sânul partidului care se dorește a fi port-drapel al opoziției: PNL.
După ce a făcut figurație în piesa regizată de PSD+ALDE, criticile aspre care au vizat impotența opoziției au determinat conducerea PNL să găsească… țapi ispășitori! Și cum orice prilej e bun pentru a rări rândurile celor care nu sunt pe placul președintelui, PNL și-a mai dat o gaură în barcă, arătând cu degetul spre proprii parlamentari care, mizând pe experiența politică acumulată, au insistat că singura alternativă viabilă pentru PNL, ar fi să NU GIREZE PRIN PREZENȚĂ modificările inițiate de putere. Cel care a propus în grupul parlamentar această strategie, deputatul Cezar Preda, a și aplicat-o. Prezent în plenul Parlamentului la dezbaterile generale, în momentul votului, Cezar Preda a părăsit sala, pentru a nu ”valida o decizie a unei majorități toxice”,modificările inițiate de putere fiind, în opinia liberalului, ”o nenorocire abătută asupra justiției și supra României”.
Deși argumentația deputatului de Dâmbovița cu greu ar putea fi contracarată, Cezar Preda a fost ținta unei campanii concertate de denigrare, sugerându-se că prin gestul său ar fi creat un beneficiu majorității PSD+ALDE.
”Eu nu am lipsit niciodată de la voturile importante pentru PNL. Bineînțeles că am fost prezent în sală, am participat la toate dezbaterile anterioare, am solicitat colegilor noștri ca după dezbaterile generale, în care ne spunem punctul de vedere apăsat, și un punct de vedere foarte clar asupra acestei greșeli fundamentale a majorității de a amaneta țara și de a distruge justiția, să părăsim sala. (…) Nu poate fi judecată absența mea de la votul final. A fost decizia mea, o decizie corectă, nu validez așa ceva! Niciun partid serios nu trebuie să participe la așa ceva”, ne-a declarat dl. Preda, arătând că boicotarea votului de către opoziție ar fi arătat țării întregi cine sunt cei care atentează la independența justiției: ”…după dezbaterile generale, o întreagă Românie vedea că într-o sală de Parlament sunt numai 134 de oameni care decid viitorul României. Așa, însă, prezența noastră în bănci (…) nu a făcut decât să valideze că am participat toți la chestia asta, indiferent că noi am votat împotrivă…”
În concluzie, susține deputatul liberal, ”…este a doua greșeală comisă de PNL în decurs de două săptămâni, a doua mare, mare greșeală. Prima a fost poziția noastră pe Codul Administrativ, când cei 1000 de primari ai Partidului Național Liberal au văzut, cu subiect și predicat, că PNL este împotriva primarilor”,