Uniunea Salvați România a votat, luni, împotriva schimbărilor la Codul de Procedură Penală, despre care deputatul Dumitru Lupescu spune că au fost ”adoptate cu dedicație pentru penalii guvernării lor”, transformând România într-un ”rai al infractorilor”.
Cele mai multe schimbări la Codul de Procedură Penală au fost adoptate cu dedicație pentru penali, susțin reprezentanții USR, însă de ele ar urma să beneficieze infractori dintre cei mai periculoși, care pun serios sub semnul întrebării siguranța și viețile cetățenilor din această țară.
”Acum pot să fure liniștiți, fără grija că vor ajunge să răspundă în fața justiției pentru averile obținute ilicit”, afirmă deputatul Lupescu, subliniind că ”…nu doar cei care fură, dar și alte tipuri de infractori, violatori, criminali, pedofili, sunt avantajați de noul Cod de Procedură Penală.”
Prin vocea deputatului de Dâmbovița, USR condamnă atitudinea parlamentarilor puterii, care, ”…la ordinul primit de la partid, (…) au pus în pericol siguranța cetățenilor din această țară!”
Într-o declarație telefonică pentru Bazar Media, deputatul USR Dumitru Lupescu a anunțat că USR va contesta la Curtea Constituțională modificările adoptate la CCR. ”Sunt multe motive pentru a contesta acest nou Cod de Procedură Penală la CCR, iar USR va iniția și depune alături de partidele de opoziție această contestație”, a concluzionat parlamentarul USR.
Una dintre nemulțumirile USR legate de votul de ieri, vizează maniera în care modificările au fost adoptate pe repede înainte, fără a mima, cel puțin, o dezbatere reală. Toate amendamentele USR au fost respinse pe bandă rulantă, fără a fi discutate. Dumitru Lupescu a oferit și alte exemple de modificări ”cu cântec” din CPP, considerate ”nocive”:
”Ca să nu mai scrie presa despre hoțiile lor, au modificat articolul 4 al CPP, ca să interzică orice comunicare din partea Parchetului privind calitatea de suspect a unor persoane precum și informații din dosare în faza de urmărire penală și în camera preliminară.
Ca să nu mai ajungă în arest preventiv, au modificat art. 223 CPP, astfel încât cei suspectați de spălare de bani sau evaziune fiscală să nu mai poată fi arestați decât în circumstanțe excepționale. În această logică, patronul Hexi Pharma, care a distribuit cu bună știință soluții diluate de dezinfectare în spitalele din România, nu constituia un pericol pentru societate și nu trebuia arestat preventiv.
Ca să intimideze martorii din procese, au modificat art. 92 din CPP care îi dă dreptul inculpatului de a participa la audieri. Un lider de clan interlop sau un violator va putea participa la audierile victimelor sale.
Ca să nu mai fie prinși în flagrant, au modificat articolul 307 din CPP, astfel încât Parchetul să fie obligat să informeze persoanele care sunt vizate într-un dosar imediat după ce au devenit suspecți. Fostul primar Sorin Oprescu nu ar fi fost niciodată prins cu mită. DNA devine motanul cu clopoței!
Ca să își ascundă urmele, a fost modificat articolul 168 din CPP în cazul perchezițiilor informatice, eventualele probe care nu au legătură cu infracțiunea pentru care a fost autorizată percheziția nu vor putea fi folosite în alte cauze penale și pentru dovedirea altor fapte, iar copiile efectuate se distrug. Dacă în calculatorul unui criminal procurorii găsesc clipuri cu pornografie infantilă, această probă nu poate fi folosită.
Alte modificări cu nume și prenume:
Amendamentul Dragnea: revizuirea hotărârilor judecătorești definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces;
Amendamentul Tăriceanu: instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi.”
19