Nu este neobișnuit să asistăm la avalanșe de critici sau chiar invective, la adresa politicienilor, revărsate prin intermediul rețelelor de socializare. Cel mai adesea, mesajele critice sunt șterse, pentru că ”pătează” imaginea respectivului.
Mult prea rar se găsesc politicieni care dau dovadă de minim respect pentru cetățeni, măcar atât cât să le respecte dreptul de a critica ceea ce nu le convine, chiar dacă nu găsesc totdeauna limbajul potrivit.
Și mai rari sunt cei care răspund celor care îi critică, explicând ceea ce fac, încercând să arunce un strop de lumină într-un ocean de dezinformare și manipulare.
După adoptarea (la limită!) a noului Cod penal de către majoritatea parlamentară, mai mulți reprezentanți ai opoziției au ales o formă inedită de a se delimita de ceea ce au numit mutilarea legilor justiției, promovând în social media mesaje fără echivoc în acest sens.
Cezar Preda, deputat PNL, posta deunăzi pe contul său de facebook un banner prin care făcea cunoscut că a votat împotriva modificărilor codului. Cum era de așteptat, mesajul deputatului liberal a atras numeroase comentarii.
Unul dintre comentatori a dorit să se remarce printr-un atac violent, acuzându-l că… a votat pentru pensii speciale(!), cu referire la Codul administrativ.
”Dan Carutasu: Dar ai votat pentru pensii speciale nesmintitule, nu va mai săturați javrelor, sa va mai voteze moartea”
Trecând peste limbajul cu totul inacceptabil, Cezar Preda i-a răspuns prompt, explicând de ce era nevoie de un astfel de cod și de ce, făcând abstracție de articolele discutabile din lege, trebuia adoptat.
Cezar Preda a respins acuzația că ar susține pensiile speciale, amintind că în 2010 au fost eliminate toate pensiile speciale, pentru ca doi ani mai târziu, USL să le reintroducă.
Adresându-se direct celui care la interpelat – dar cu mesaj pentru toți cei care nu cunosc dedesubturile problemei – Cezar Preda a demontat dezinformările care au fost lansate după adoptarea Codului.
”D-le Căruțașu, nu cred că modul în care vă adresați vă onorează. Nu am votat niciodată o lege care are ca obiect pensiile speciale. Din contră, în 2010 am votat o lege care desființa toate pensiile speciale! USL le-a introdus la loc!
Dacă va referiți la manipulările ordinare asupra votului de la Codul administrativ, am să vă dau (nu numai dumneavoastră) câteva explicații.
Acest cod, în cele peste 800 de articole, tratează două probleme fundamentale ale administrației. Prima se referă la administrația centrală în teritoriu (instituția prefectului, șefi de instituții deconcentrate) iar a doua la autoritățile locale.
Autonomia și dezvoltarea localităților din România aveau nevoie imperativă de acest cod. El a fost susținut necondiționat de federațiile municipiilor, orașelor și comunelor din România. Într-un singur articol se vorbește de compensarea indemnizațiilor în funcții publice, la general. Pentru acest articol, oportuniștii politici au creat în opinia publică percepția unui vot pentru pensii speciale!
Bineînțeles că, la o asemenea dimensiune a legii, mai sunt articole care sunt criticabile sau chiar inacceptabile, dar să nu votezi codul, este o greșeală! Voi fi printre cei care vor semna inițiativele care se referă la eliminarea tuturor pensiilor speciale. Magistrați, polițiști, militari, parlamentari și alte categorii “speciale” încasează astăzi pensii pentru care nu au contribuit! Noi am făcut o dată curățenie! Referitor la politizarea instituției prefectului și a conducerii deconcentratelor, cei care o clamează sunt ipocriți! De 25 de ani, fiecare partid care a venit la putere a făcut-o, creând haos în funcția publică. în final, am să vă spun ceva despre filozofia votării unei legi. Atunci când în corpul ei sunt multe lucruri bune și unul sau altul prost, o votezi. Când primești votul și ajungi la guvernare, o modifici în bine!
Încheind în nota strict politică, domnule Căruțașu, fac parte dintr-un partid care are 1.100 de primari dornici să-și modernizeze localitățile, lucru garantat de acest cod, așteptat de ei nu pentru “pensiile speciale” la care faceți referire!
O zi buna!”