Pe zi ce trece, senzația că trăim în Absurdistan devine tot mai puternică și tot mai justificată. De vreo 20 de ani clamăm că turismul este prioritate zero pentru Dâmbovița, organizăm simpozioane, plătim studii, depunem proiecte, accesăm fonduri europene – toate, pentru a susține strategia de dezvoltare a turismului și, implicit, a județului.
Dincolo de declarații și strategii bune de prezentat la Tv, faptele indică altceva. Ori autoritățile nu sunt în mod real interesate de subiect, ori interese pe care le putem doar bănui se pun de-a curmezișul. Tertium non datur, doar dacă nu acceptăm că avem de a face cu prostie și incompetență crasă. Ori, nu ne putem gândi la așa ceva… sau putem?!
Strategiile și proiectele finanțate generos din bani publici nu reușesc, singure, să creeze cadrul propice pentru dezvoltarea zonei montane (ca să ne oprim asupra acestui segment). E nevoie de implicarea investitorilor privați, a celor care pot face din valea Ialomiței ceea ce este Valea Prahovei. Și mai este nevoie de o infrastructură care să permită turiștilor să se bucure de frumusețile zonei… și să cheltuiască aici bani buni, nu doar la Sinaia, Predeal sau Poiana Brașov. Dar pentru asta, e nevoie de implicarea neechivocă a autorităților.
Relatam anul trecut cum, în plin sezon, drumul asfaltat spre Stațiunea Peștera-Padina a fost închis pentru… lucrări la un podeț, accesul în munte fiind posibil doar pe la Sanatoriul Moroeni, un drum forestier destul de precar.
Anul acesta, ”Doreii” o iau de la capăt, cu forțe proaspete și cu idei noi: taman în jumătatea sezonului estival, când operatorii din turism sperau să aibă ceva profit (luna iunie a fost una ploioasă, deloc potrivită pentru turismul montan), constructorul care execută lucrări în zonă închide din nou drumul pe segmentul Dichiu-Zănoaga, pentru două luni. Motivația ar fi că se lucrează la podețele de pe traseu. Evident, nu se putea lucra decât FIX ÎN VÂRF DE SEZON! Asta după ce grinzile din beton, destinate modernizării podețelor în cauză, au avut nevoie de 2 (doi) ani pentru a ajunge de la fabrică până la locul unde urmează a fi montate!
Oricât de frustrant ar fi, se pare că autoritățile sunt neputincioase în acest caz. Responsabilitatea revine exclusiv firmei care a ”câștigat” contractul de lucrări pe drumul din munte. Firmă despre care vom mai vorbi. Și vom încerca să aflăm și cum a primit firma unuia cunoscut ca un cal breaz, o astfel de lucrare.
Până atunci, oalele sparte sunt contabilizate în dreptul administrației județene, căreia îi revine neplăcuta sarcină de a anunța închiderea unuia dintre cele mai frumoase trasee montane, accesibile cu mașina.
”Pentru realizarea în condiții de siguranță a lucrărilor de poduri din cadrul obiectivului de investiţii ,,Drum de legătură DJ 713 Dichiu – DJ 714 Zănoaga”, începând cu data de 23.07.2018, circulația rutieră pe acest traseu se va închide pentru o perioadă de maximum două luni, așa cum am anunțat și prin comunicatul săptămânal din data de 13.07.2018, privind programul lucrărilor efectuate la infrastructura rutieră din Judeţul Dâmbovița.
Astfel, începând cu data de 23.07.2018, accesul în Platoul Padina – Peștera se va realiza pe traseul DJ 714 Glod – Sanatoriul Moroeni – Peștera, iar accesul în Platoul Dichiu – Piatra Arsă se va realiza pe traseul DJ 713 (DN 71) – Cabana Cuibul Dorului – Cabana Dichiu – intersecție drum Piatra Arsă.
Până la data efectivă a închiderii circulației pe traseul menționat, prin grija constructorului, se va realiza semnalizarea rutieră de informare la:
– intersecţia DN 71 cu DJ 713 – Cota 1000,
– intersecţia DN 71 cu DJ 714 – Sat Glod,
– intersecţia DJ 714 cu drumul de legătură la Zănoaga.
Pentru evitarea producerii de accidente rutiere, le recomandăm participanților la trafic să respecte semnificația semnalizării rutiere şi să circule cu viteză redusă și cu atenţie pe sectoarele asfaltate şi pietruite ale DJ 714 Glod – Sanatoriul Moroeni – Peştera.
Ne cerem scuze pentru disconfortul în trafic şi ne propunem ca, prin eforturi susținute atât ale Consiliului Județean Dâmbovița, cât și ale constructorului, să reducem la limita minimă perioada de restricţii impusă.
Biroul Comunicare, Relaţii Externe al Consiliului Judeţean Dâmboviţa”
Dacă ne gândim că lucrările pe cele două drumuri (DJ 713 și DJ714) durează de mai bine de 8 ani, ar fi momentul să renunțăm la speranța că în timpul vieții noastre vom vorbi despre Peștera-Padina ca despre o stațiune ce rivalizează cu cele din Austria sau Elveția? Din fericire, sunt oameni care se încăpățânează să creadă în frumusețile munților noștri și în potențialul turistic. Un turism curat, civilizat.