You are currently viewing QUO VADIS Uniunea Europeană?

QUO VADIS Uniunea Europeană?

Viitorul Uniunii Europene este unul dintre subiectele fierbinți ale momentului. Dacă euroentuziaștiivăd o întărire a UE și transformarea acesteia într-un soi de Statele Unite ale Europei, euroscepticii au o viziune sumbră asupra viitorului, generată de problemele aparent insurmontabile cu care se confruntă UE în prezent.

Aflată în plin proces de reformare, Uniunea Europeană se confruntă cu un nivel de încredere destul de scăzut printre cetățenii țărilor membre, fapt pentru care s-au intensificat acțiunile de promovare.

Miercuri, 29 august 2018, la Muzeul de Istorie din Târgoviște a fost organizată o consultarea cetățenească privind viitorul Uniunii Europene, cu tema „Cetățeanul european în prim-planul reformei UE”, eveniment ce s-a desfășurat la inițiativa ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, prezent la această activitate.

La consultare au participat, printre alții, europarlamentarul Andi Cristea, senatorul Adrian Țuțuianu – vicepreședintele Senatului României, Ionuț Ghibanu – vicar eparhial, parlamentarii Titus Corlățean, Corneliu Ștefan, Claudia Gilia, Carmen Holban și Oana Vlăducă, Liviu Mușat – director ADR Sud Muntenia, Florina Mureșan, subprefectul județului, Cristian Daniel Stan – primarul municipiului Târgoviște, consilieri județeni, reprezentanți ai instituțiilor publice, precum și ai mediului de afaceri dâmbovițean.

Principalele subiecte supuse atenției au fost cele referitoare la cadrul financiar, decalajele de dezvoltare dintre statele membre, asigurarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România în contextul pregătirii alegerilor pentru Parlamentul European, posibilitatea aderării României la spațiul Schengen, Mecanismul de Cooperare și Verificare sau politica de apărare comună.

Acțiunea face parte din seria de „Consultări cetățenești pentru viitorul Uniunii Europene“, lansată de Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Institutul European din România, pe 9 mai 2018, cu scopul dezbaterii viitoarelor linii prioritare ale proiectului comunitar, în contextul în care, începând cu luna ianuarie a anului 2019, România își va asuma, timp de șase luni, responsabilitatea Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Consultarea de la Târgoviște completează ciclul întâlnirilor care s-au derulat, până în prezent, la București, Arad, Constanța, Panciu Fălticeni, Craiova și Negrești-Oaș și va fi urmată de evenimente similare, care vor fi organizate în perioada august – septembrie 2018, în diferite localități din principalele regiuni istorice ale României, concluziile urmând a fi prezentate la București, în luna octombrie a acestui an.

Sursa: Comunicat de presă CJD