De vreo zece ani încoace exista și în România o comunitate (tot mai numeroasă și mai entuziastă) de oameni dispuși să-și depășească limitele, promovând un sport în care unicul câștig real – pentru cei mai mulți dintre practicanți – este satisfacția de a fi în fiecare zi mai bun decât ieri și ceva mai puțin pregătit decât mâine.
Este comunitatea alergătorilor montani. Acei oameni pentru care asfaltul nu mai este o provocare, alergarea ”la plat” fiind potrivită doar celor care nu își pot depăși handicapul de a fi prizonierii rutinei citadine. Sunt acei sportivi pe care îi vedem alergând în Carpați (sau chiar în Alpi – vezi performanța extraordinară a românului Robert Hajnal, care a ”prins” argintul la Ultra Trail de Mont Blanc) parcurgând traseele montane cu viteze greu de crezut, adunând ore, zeci de ore de alergare pe poteci accidentate, expuse, cu porțiuni tehnice recomandate doar celor mai experimentați dintre cei ce urcă munții.
Sfârșitul de săptămână a consemnat o nouă etapă în ceea ce se numește „Circuitul Carpaților”, un soi de campionat național al turelor montane, care se desfășoară pe crestele Bucegilor, Făgărașului, Retezatului, Pietrei Craiului, Ciucașului, Ceahlăului, Iezerului, cu diferite probe de la cele de cross, la semimaraton (21km), maraton (peste 40 km) sau ultramaraton (peste 100 de km) și cu diferențe pozitive de nivel de până la 8500 de metri.
În acest context, luna septembrie este luna în care alergătorii montani din România se adună la Cheia, pentru a participa la Ciucaș X3, concurs ajuns deja la ediția a IX-a, pentru a participa la una din cele trei probe: semimaraton – 21 km cu o diferență pozitivă de nivel de 1374 m, maraton – 42 km cu o diferență pozitivă de nivel de 1890 m și ultramaraton – 105 km și 4693 m diferență pozitivă de nivel.
La ediția din acest an (organizatorii vorbind despre 2500 de participanți), Târgoviște a fost reprezentat de sportivi și pasionați de alergare montana la toate cele trei probe, din informațiile preliminare toți terminând cursele în timpii impuși de organizatorii, fiind medaliați ca „finnisheri”, ceea ce într-o asemenea competiție este un rezultat mare!
Conform site-ului oficial, dar și în urma discuțiilor personale, anul acesta la Ciucaș x3 au participat: Marius Popescu, Adrian Apostol, Marcela Apostol, Maria Simion (proba de semimaraton), Ciulei Tibi și Sorin Gheorghe (proba de maraton), Geo Badea și Gabriel Ivașcu (ultramaraton).
Pentru că până la această oră organizatorii nu au publicat datele finale ale concursului, există posibilitatea ca și alți târgovișteni să fi fost printre participanți fără a-i fi identificat, neavând pretenția ca prezentarea noastră să fie exhaustivă.
Sezonul competițiilor de alergare montană (TRAIL RUNNING) mai cuprinde, până la sfârșitul anului 2018, alte doua curse importante: una la sfârșitul lunii septembrie (Iezer-Păpușa) și o ultima cursă în luna octombrie, binecunoscutul Maraton al Pietreii Craiului (MPC) – una dintre cele mai apreciate curse de alergare montană din România.
La ora la care scriu, aflu ca la nivelul IAAF (Federația Internațională de Atletism) se vorbește, deja, de introducere probei de „alergare montană” ca probă atletică, ba chiar de organizarea unor „mondiale de alergare montană”, pentru început cu o frecvență de o data la doi ani!
Un material realizat de Tibi Ciulei