Bugetul pe 2019 se anunță a fi o întreprindere politică extrem de dificilă. Nu doar că paiele sunt puține și măgarii mulți, ci și pentru că fiecare dintre actorii politici dorește să tragă cât mai multă spuză electorală pe turta proprie.
Este evident puterea va dori să-și maximizeze șansele la următoarele scrutine și, totodată, să mulțumească armata din teritoriu (primari, președinți de consilii județene etc), în timp ce opoziția va critica (aproape) orice decizie a puterii. Nimic nou, povestea se repetă an de an.
Ce evidențiază dezbaterea pentru bugetul pe 2019? Poate doar faptul că stabilește cum va fi cheltuită avuția națională într-o perioadă extrem de delicată, în care românii sunt chemați la urne de două ori. În primăvară, pentru a-și alege reprezentanții în Parlamentul European, iar spre sfârșitul anului vor avea de ales un nou președinte al țării.
Așadar, tentația de a folosi bugetul pe post de instrument electoral ar putea fi mult mai puternică decât în alți ani.
Dacă luăm în calcul și condițiile economice obiective, rezultat al unei guvernări haotice, marcată de amatorism, incompetență și politizarea excesivă a aparatului guvernamental, avem un tablou sumbru al ceea ce ne așteaptă în anul ce vine.
În aceste condiții, cum va arăta Bugetul de Stat pe 2019?
Putem spune doar cum se vede el dinspre aripa liberal-democrată a guvernării. Prin vocea președintelui organizației Dâmbovița, ALDE avertizează subtil că nu va susține aventuri financiare, insistând pe necesitatea preîntâmpinării situațiilor de criză, în paralel cu relansarea investițiilor în dezvoltare.
Cât privește prioritățile, cofinanțarea proiectelor europene ce pot fi incluse în Strategia UE pentru regiunea Dunării, rețeaua de interconectare pentru energie electrică și gaze cu Republica Moldova, dar și proiecte pentru autostrăzi, ar trebui să se bucure de maximă atenție. Evident, pentru a da satisfacție componentei social-democrate a coaliției guvernamentale, puterea va umbla cu mănuși atunci când vine vorba de venituri salariale, pensii etc. Așadar, nici vorbă de înghețare a salariilor și pensiilor în 2019? Nu, spune liderul ALDE. Atâta vreme cât avem o creștere economică susținută, punctează Ionel Petre, președintele ALDE Dâmbovița, al cărei comunicat de presă vi-l prezentă în continuare, integral:
”Referitor la bugetul pentru anul 2019, în opinia mea, este necesar să avem în vedere o schimbare a strategiei în privința banilor publici, în special în ceea ce privește asigurarea unui management financiar eficient al fondurilor și al capacității de absorbție.
Administrarea fondurilor publice pe parcursul execuției bugetare se face în condiții de eficiență și tocmai de aceea bugetul pe anul viitor trebuie să fie calculat cu o atenție deosebită pentru că vizează interesul general public.
Întrucât stabilirea opțiunilor și a priorităților în aprobarea și în efectuarea cheltuielilor publice, precum și modificarea și urmărirea realizării programelor de dezvoltare au ca bază gestionarea corectă a bugetelor anuale, este imperios să preîntâmpinăm orice situație de criză și să avem în vedere un spațiu fiscal care să lase loc investițiilor .
Spun asta pentru că anul 2019 trebuie să fie anul infrastructurii, anul în care să se recupereze cât mai mult din ceea ce nu s-a făcut și prin măsuri specifice de reglementare, de natură procedurală sau financiară, să se găsească sursele de finanțare bugetară, extrabugetară și europeană.
Printre prioritățile ALDE pentru bugetul de stat pentru anul 2019 se numără cofinanțarea unor proiecte europene ce pot fi incluse în Strategia UE pentru regiunea Dunării, rețeaua de interconectare pentru energie electrică și gaze cu Republica Moldova, dar și proiecte pentru autostrăzi. Și totul fără ca veniturile cetățenilor să fie afectate.
Nu s-a pus niciodată problema unei înghețări a salariilor din anul 2019, atâta vreme cât avem o creștere economică susținută.
Ionel PETRE
Președinte ALDE Dâmbovița”