Pe măsură ce se apropie alegerile pentru Parlamentul European – ca prim examen electoral important – număr studiilor sociologice și al sondajelor de opinie crește exponențial.
Bazar Media scria zilele trecute despre surpriza numită Pro România. Potrivit stiripesurse.ro, partidul lui Victor Ponta a reușit să capaciteze un segment important al electoratului, reprezentat de cei care nu se regăsesc în ideologia/strategia niciunuia dintre partidele consacrate deja. Același studiu, realizat de CURS – instituție percepută ca fiind apropiată de PSD – relevă, însă, alte surprize. Una dintre acestea ar fi consolidarea poziției ALDE la 9-10 procente, adică atât cât i-ar trebui ca să devină un pivot important în ecuația puterii, putând înclina balanța în constituirea de majorități parlamentare.
Performanța ALDE este cu atât mai mare, cu cât partidul condus de președintele Senatului este parte a coaliției guvernamentale. Dar, spre deosebire de ”fratele mai mare”, ALDE nu pare a deconta erorile Guvernului, erori care erodează în principal imaginea PSD și a liderilor acestuia.
Sondajul dat publicității de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), realizat în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie pe un eșantion național de 1067 de persoane la domiciliul respondenților și publicat de stiripesurse.ro, oferă date și despre poziționarea românilor în raport cu prezidențiabilii cunoscuți.
Dacă pe prima poziție îl regăsim, firesc aș spune, pe președintele în exercițiu, dl. Klaus Iohannis, locul doi este ocupat de dl. Călin Popescu Tăriceanu, acesta aflându-se la distanță consistentă în fata potențialului candidat al PSD, Liviu Dragnea.
Așa cum remarcă jurnaliștii de la stiripesurse.ro, marele perdant este, însă, Klaus Iohannis, care a pierdut 4% în ultimele șase luni, ajungând la un minim de 39%. Îngrijorător pentru președintele în exercițiu, mai ales că această pierdere – chiar dacă nu este spectaculoasă – s-a produs pe fondul percepției generale care îl poziționează pe președinte în fruntea luptei împotriva corupției! Pentru aceeași perioadă, președintele Senatului și candidatul probabil al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a marcat o creștere de 3%, fiind creditat acum cu 25% din voturile românilor, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru președinția României. Dl. Tăriceanu a reușit un maxim de aproape 30% în septembrie, însă strădania DNA de a-l lega de un caz de corupție celebru l-a costat pe prezidențiabilul ALDE patru procente (29% în septembrie). Chiar și așa, Călin Popescu Tăriceanu rămâne singurul pretendent la fotoliul de președinte care a înregistrat o creștere în ultima jumătate de an.
O veste și mai bună pentru președintele ALDE o constituie prăbușirea lui Liviu Dragnea care, potrivit studiului CURS, nu ar primi decât 12 procente din voturile românilor, adică nici măcar jumătate din câte ar avea PSD !
În aceste condiții, alegerile prezidențiale s-ar tranșa în două tururi, bătălia urmând a se da, aproape sigur, între Klaus Iohannis și Călin Popescu Tăriceanu. Chiar dacă președintele ALDE nu va fi candidat unic al alianței guvernamentale, este de presupus că în turul al doilea va avea parte de sprijinul total al PSD, partid mare, cu resurse și structuri în teritoriu care pot contribui decisiv la desemnarea președintelui.
E drept, sondajul CURS îi atribuie d-lui Cioloș 11% din intențiile de vot, voturi care ar putea fi direcționate spre Klaus Iohannis în turul doi. Însă, așa cum la Pro România scorul bun este datorat, în mare măsură, retoricii lui Victor Ponta împotriva lui Liviu Dragnea, creșterea lui Dacian Cioloș se datorează emoției provocată de lansarea noului partid. Câteva luni de fricțiuni și neînțelegeri cu PNL sau USR și procentele sclipitoare pot dispărea ca un fum, așa cum s-a întâmplat și cu alte inițiative similare, fie ale d-lui Cioloș (Ro100), fie ale altora: MRU, Monica Macovei (M10) etc.
Așadar, revenind la titlul articolului, constatăm că ALDE reușește să își consolideze poziția de a treia forță politică a țării, cu fluctuații minore în sondaje, ceea ce relevă faptul că nu mai este doar un partid de lider, are structuri în teritoriu și un electoral stabil, demn de luat în seamă.
Ar fi potrivit să amintim aici că în luna iulie ALDE Dâmbovița atinsese 25% intenție de vot, potrivit unui sondaj ANANGARDE preluat și de Bazar Media.
În egală măsură, Călin Popescu Tăriceanu se detașează în principal competitor al președintelui în exercițiu, cu șanse deloc de neglijat de a ajunge la Cotroceni.