Deși în declarațiile reprezentanților CJD turismul este o prioritate, realitatea devoalează o altă imagine. Aceea a nepăsării, ca să nu spunem mai mult.
Având un potențial turistic de-a dreptul spectaculos, cu posibilitatea de a furniza mult trâmbițata și dorita creștere a nivelului de trai pentru locuitorii săi, Dâmbovița continuă să fie în egală măsură o enigmă și o ciudățenie, chiar și pentru specialiștii autohtoni în domeniu – ca să nu mai vorbim despre perplexitatea străinilor în fața unei asemenea inabilități de a pune în valoare o adevărată comoară.
Și pentru că nu e suficient să nu valorificăm potențialul zonei montane a județului, trebuie să sabotăm și orice încercare de a dezvolta un turism civilizat.
Cum sabotăm? Evident, prin mijloace aflate la îndemâna vremelnicilor (i)responsabili din fruntea instituțiilor abilitate. Sau, ca să te asiguri că treaba e temeinic… (ne)făcută, dă-o pe mâna politicienilor guralivi. Așa te asiguri că se vorbește mult (în campanie electorală) și se face invers proporțional: adică nimic!
Celebrul Trans-Bucegi, drum atât de util pentru turiștii atrași de frumusețile din zona montană a județului Dâmbovița – de la Bolboci și până în stațiunea Turistică de Interes Național Peștera Padina – ori de platoul Bucegilor aflat la vecinii prahoveni, drum încă în lucru la vreo 9 ani de când a fost începută asfaltarea, se dovedește a fi mai greu de exploatat decât un drum prin Himalaia! Cel puțin asta reiese din incapacitatea autorităților de a menține drumul deschis. Ba se lucrează patru luni pentru realizarea unui podeț, ba ne ia 5 ani să montăm niște parapete. Sau, de sezon, la prima zăpadă îl închidem! Așa că avem dreptul să ne întrebăm dacă nu cumva e vorba de o acțiune concertată, trei fiind întrebările care se nasc firesc: 1). de ce s-au mai băgat zeci de milioane de euro în acel drum, dacă capii CJD îl vrea închis? 2). cui servește sabotarea turismului în zona montană a județului Dâmbovița? 3). cine beneficiază de pe urma blocării dezvoltării zonei Peștera-Padina?
O bună dovadă în susținerea potențialul zonei o reprezintă demersul unor operatori din județul Prahova, al căror business constă în organizarea de excursii în zona Peștera-Padina – mulți dintre clienți fiind turiști străini.
În ciuda frumuseților zonei, care produc o puternică impresie asupra turiștilor, disconfortul și neajunsurile provocate de infrastructura de acces sunt atât de mari, încât mulți renunță să mai continue aventura în Munții Bucegi.
Scrisoarea disperată a unui prahovean, administrator al unei firme de servicii turistice, adresată președintelui CJ Dâmbovița, nu face decât să confirme nemulțumirile celor care, dintr-un motiv sau altul, visează la condiții normale, civilizate de acces spre o zonă unde toți iubitorii de frumos și-ar dori să ajungă.
”Către,
CONSILIUL JUDEȚEAN DÂMBOVIȚA
Domnului DAN COMĂNESCU, Președinte
Subsemnatul Tiller Alexandru George, administrator al SC ALEXMONT TILSERV SRL, cu sediul în orașul Bușteni, județul Prahova, str. Libertății, nr. 84, vă supun atenției următoarea:
PETIȚIE
Firma mai sus menționată, pe care o administrez, are ca obiect de activitate închirieri auto cu șofer, mai exact promovez frumusețile muntelui, cu mașini 4X4.
Atât eu, cât și colegii mei, aducem zilnic foarte mulți turiști străini la Peștera Ialomiței. Aceștia sunt încântați de frumusețile muntelui și mai ales de drumul DJ 713 numit și TRANSBUCEGI.
Nu numai eu cred că acesta este unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din Bucegi și nu numai!
Vă rog să dispuneți măsurile necesare pentru a se putea circula în condiții de siguranță și de a fi în continuare deszăpezit. Din pricina zăpezii, se anunță că drumul va fi închis circulației publice și gândiți-vă că accesul pe DJ 714 nu este o rezolvare, drumul fiind foarte lung și plin cu gropi, turiștii sunt nemulțumiți și refuză să mai viziteze Peștera.
Am foarte multe recenzii negative în acest sens! Din situația de fapt expusă mai sus rezultă că unicul drum turistic este TRANSBUCEGI, drept pentru care este vital pentru noi, pentru turism, redeschiderea acestuia.
Va rog să îmi trimiteți răspunsul dvs. pe adresa mea de email,
tilleralexandru@********
Va mulțumesc !”
Foto: unbolovan.com