Consiliul Uniunii Europene (CUE), una dintre instituțiile create prin tratatele Uniunii Europene, are o importanță majoră, alături de Parlamentul European și Comisia Europeană, în procesul de negocierea legislației europene.
Spre deosebire de celelalte organisme ale Uniunii Europene, conducerea CUE nu este asigurată de persoane cu mandate multi-anuale, ci revine ca responsabilitate comună statelor membre, care asigură președinția prin rotație, pe o perioadă de șase luni, prezidând reuniunile de lucru organizate în cadrul Consiliului la nivel ministerial, de ambasador și de expert.
Pentru prima dată în scurta sa istorie ca membru UE, România deține președinția CUE. Și dacă pentru alții este motiv de mândrie națională și prilej de conjugare a eforturilor pentru un mandat cât mai reușit, în România lucrurile stau altfel. Președinția CUE a devenit muniție în războiul politic intern, în care s-a implicat până și Klaus Iohannis – doar e an electoral și trebuia să pară activ și implicat!
De la critici interne care mai de care mai virulente, până la declarații cel puțin curioase ale șefului statului – care, între noi fie vorba, nu doar că are alte atribuții constituționale, dar ar fi avut obligația să contribuie la succesul președinției române, nu să o saboteze – și până la scandaloase declarații ale unor europarlamentari, care pot fi ușor acuzați că pun interesele de grup/partid înaintea intereselor țării pe care pretind că o iubesc, am avut cu toții de suportat o cacofonie mediatică menită a arăta cât de catastrofală va fi (!) prestația României în cele șase luni cât va deține președinția CUE!
Pentru că patima politică, exacerbată de importanța celor două scrutine de anul acesta, face dificilă o abordare rezonabilă, probabil că cel mai bine ar fi să așteptăm bilanțul. În doar patru luni vom putea analiza și emite judecăți pe date concrete. Până atunci, putem acorda subiectului atenția meritată.
Zilele trecute, Grațiela Gavrilescu, Ministru al Mediului și Viceprim-ministru în Guvernului României, declara la Târgoviște că România face o figură frumoasă la președinția Consiliului Uniunii Europene. Ba, ca să o cităm pe distinsa doamnă, ”Președinția a pornit cu dreptul și nu numai că a pornit cu dreptul, dar rezultatele noastre într-o lună și jumătate, aproape două luni să spunem, dar nu două luni pline de lucru, sunt mult mai bune decât ale țărilor precedente la președinție gen Italia și Austria.”
Până la proba contrarie, nu putem comite impolitețea să contrazicem o doamnă. Iar doamna în cauză are argumente: ”Ministerul Mediului deja a retrimis către avizare la Parlamentul European două proiecte importante legislative, respectiv, reducerea emisiilor de CO2 pentru autovehicule gen camioane iar al doilea face referire la proiectul legislativ ”compușii organici persistenți”. Proiecte pentru care am muncit foarte mult împreună cu colegii mei de la Ministerul Mediului, care au fost conduse începând de la dialog foarte bine de către specialiștii Ministerului Mediului astfel încât în urma negocierilor să poată să plece documentația la avizare”.
Ca să nu vă grăbiți cu judecățile simpliste, trebuie să punctăm și criticile: desigur, avem o doamnă prim-ministru campioană a gafelor, care face greșeli de exprimare scandaloase și pare într-o relație destul de precară cu educația elementară.
E drept, avem miniștri care, într-o societate normală, bazată pe standarde morale și profesionale, cu greu ar fi acceptați ca personal de curățenie în clădirea Guvernului.
Indiscutabil, avem și o premieră: președintele camerei inferioare a Parlamentului, un individ condamnat definitiv la închisoare (e drept, cu suspendarea executării, dar…). Și cu toate acestea, indiferent de simpatii sau antipatii politice, toți românii ar trebui să-și dorească un singur lucru: o cât mai bună prestației a președinției române la CUE.
Pentru că este ROMÂNIA cea care asigură conducerea Consiliului Uniunii Europene. NU PSD, NU PNL, NU ALDE, NU USR, NU…