O prea lungă perioadă de timp, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a fost, în Dâmbovița, doar o piesă de decor pe scena capitalismului de tranziție – unii ar fi spus ”de cumetrie” – din România.
Implicarea Camerei de Comerț în viața economică reală, în mediul antreprenorial, acolo unde era menită a aduce un plus, a fost, în cel mai bun caz, modestă spre inexistentă. Vremurile s-au schimbat însă și o dată cu ele apar noi oportunități.
Alegerea unei noi echipe de conducere, avându-l ca președinte pe omul de afaceri Valentin Calcan, creează premisele unei spectaculoase transformări, le cărei prime semne sunt vizibile chiar și după doar două săptămâni!
Reorganizarea Camerei de Comerț în acord cu provocările anilor 2020, resuscitarea unor componente vitale ale instituției – cum ar fi Curtea de Arbitraj Comercial și Fundația Școala Românească de Afaceri, ca să dăm doar două exemple – sunt de bun augur. Ele indică determinarea echipei din condusă de Valentin Calcan de a pune în aplicare proiectele și strategiile cu care și-au atras sprijinul antreprenorilor dâmbovițeni.
La prima conferință de presă organizată de proaspăt alesul președinte, Valentin Calcan a prezentat o serie de obiective ale echipei sale, proiecte care, spune președintele CCIA, au ca scop și finalitate prezumată susținerea și dezvoltarea mediului de afaceri din județ.
O primă schimbare spectaculoasă anunțată de președintele CCIA va fi aceea de restructurare din temelii a activității Camerei. În locul structurii de monolit, Valentin Calcan a anunțat reorganizarea pe secțiuni, concept necunoscut în Dâmbovița, dar care s-a dovedit eficient în alte județe.
„Aș vrea să reorganizez CCIA Dâmbovița pe secțiuni. Nu am avut așa ceva în județul Dâmbovița, putem s-o facem pe secțiuni, alte județe au o tradiție în acest sens. Aş vrea să fac patru secțiuni, respectiv secțiunea comers şi servicii, secțiunea industrie, construcții şi transporturi, secțiunea agricultură şi industrie alimentară şi secţiunea turism. Eu cred că interesul fiecărui agent economic, al fiecărui întreprinzător este pe o anumită zonă şi eu cred că noi, Camera de Comerţ, trebuie să mergem cu informaţii ţintite către fiecare în parte. De aceea, a ne organiza pe secţiuni în care întreprinzătorii să se poată întâlni, separat, pe domeniile lor de activitate, eu cred că este un lucru bun şi, din experienţa altor camere de comerţ, chiar a dat rezultate.”
Ar fi doar prima dintre măsurile radicale pe care noua conducere a Camerei de Comerț le are în vedere. Renunțând la postura de spectator neimplicat, Camera de Comerț va fi un partener-jucător, activ, în mediul antreprenorial.
”Obiectivul meu este acela de a transforma Camera de Comerț într-un club de afaceri. Eu vreau ca aici să fie locul în care orice întreprinzător, printr-o strângere de mână să poată să semneze contracte cu aceeași valoare ca atunci când ar fi asistați de cele mai mari case de avocatură (…)
Susținem antreprenorul dâmbovițean, susținem investitorul din Dâmbovița și susținem orice companie, orice firmă care are afaceri în județul Dâmbovița”, a mai spus președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, Valentin Calcan.