Întrebarea din titlu ar putea căpăta rapid sens de afirmație, pe măsură ce schimbarea conducerii Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Dâmbovița atrage după sine o spectaculoasă trezire din amorțire a instituției respective.
După elaborarea strategiei de restructurare, de schimbare radicală a structurii Camerei – care va fi reorganizată pe secțiuni, după revitalizarea Curții de Arbitraj Comercial și relansarea Fundației ”Școala Română de Afaceri” a Camerei de Comerț, Valentin Calcan a anunțat intenția sa de a angrena Camera în procesul de formare profesională, de care piața muncii, în criză acută de personal calificat, are atâta nevoie.
Demersul președintelui Camerei de Comerț este justificat în egală măsură de lipsa personalului calificat (fapt care creează mari probleme investitorilor), dar și de nevoia de a oferi tinerilor o șansă în plus pentru un loc de muncă bine plătit.
”Camera trebuie să joace un rol extrem de important în formarea profesională. Avem din partea mediului de afaceri foarte multe semnale(…) prin care ni se cere să grăbim procesul de educație, în special pe zona profesională: licee tehnologice, licee (tehnice) de profil, pentru că nu există forță de muncă calificată”,
a declarat deunăzi Valentin Calcan, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița
Cum ar putea, concret, Camera, să se implice în acest domeniu? Prin organizarea de cursuri de formare/perfecționare, prin susținerea unor astfel de cursuri dar și prin intermediul școlilor profesionale și tehnice. Pentru toate acestea, Camera de Comerț va încerca să stabilească formule de colaborare, parteneriate cu mediul universitar și cu Inspectoratul Școlar.
Un alt aspect important în ecuația formării profesionale, astfel cererea și oferta de pe piața de muncă să fie în acord, îl reprezintă sprijinirea antreprenorilor, care trebuie văzuți ca furnizori de locuri de muncă și contribuitori importanți la bugetul comunității. Adică, în cele din urmă, cei care pot aduce prosperitate unei comunități.
Venind din mediul economic privat, acolo unde doar performanța asigură dezvoltarea unei afaceri, președintele CCIA,Valentin Calcan, știe foarte bine cu ce probleme se confruntă antreprenorii, după cum are un set de soluții pentru problemele respective. Rămâne de văzut pe ce sprijin poate miza în rândurile autorităților, într-o țară unde expresia ”merge și așa” a fost ridicată la rang de principiu existențial