În Dâmbovița nu există cazuri confirmate de îmbolnăviri cu coronavirus și nici măcar suspiciuni, în acest sens. Asta spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dâmbovița.
La nivel național, deasemenea, nu există cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că sunt aproximativ 1000 de români ce se află în carantină, preventiv, din cauza coronavirusului.
Conform unui comunicat de presă, emis marți, 25 februarie 2020, de către DSP Dâmbovița:”Ținând cont de contextul epidemiologic internațional, Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița aduce la cunoștința opiniei publice că până la acest moment, în județul Dâmbovița nu au fost înregistrate cazuri sau suspiciuni de îmbolnăvire cu COVID-19.”
Declarații Marcel Vela
În țară sunt 1000 de persoane, conform declarației ministrului Marcel Vela (MAI), ce se află în carantină, din cauza coronavirusului, la momentul actual. Aceștia au fost introduși în carantină preventiv, pentru că au sosit din zonele afectate de virus.
„Avem posibilitatea de 4000 de locuri de carantină la nivel național. O cifră confortabilă. În ceea ce privește locurile de spitalizare, avem 2500 de paturi din toate spitalele de boli infecțioase din România, iar 95 sunt paturi de terapie intensivă. Izolați la domiciliu sunt în jur de 1000 de oameni. Deficitul de măști este o problemă la nivel mondial și știu că cei de la ministerul de Finanțe lucrează la o ofertă.”
În cadrul unei conferinţe de presă la sediul MAI, el a anunţat, de asemenea, că a avut loc o videoconferinţă la care au participat toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă.
„În urma discuţiilor, am decis şi am votat cu unanimitate de voturi câteva articole importante care fac parte din această hotărâre. Articolul 1: instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, din cele 11 comune (…) şi autoizolarea la domiciliu pentru persoanele din zonele care sunt declarate cu risc din Italia. Ministerul Sănătăţii va completa lista cu zonele şi localităţile care au grad de risc, actualizată fiind în funcţie de situaţia la zi din Italia sau din alte ţări”, a spus Vela.
Sfaturi de la DSP
Tot cei de la DSP Dâmbovița au precizat o serie de elemente comportamentale, ce sunt de dorit a fi adoptate de populație, pentru a preveni contractarea temutului virus:
– Spălarea mâinilor cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu avem această posibilitate, se pot utiliza soluții dezinfectante pentru mâini pe bază de alcool 60%;
– Evitați pe cât posibil contactul cu orice persoană care prezintă semnele unei infecții respiratorii acute. Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dvs. și alte persoane, în special dacă acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece prin picăturile de secreție nazo-faringiană (picăturile Flugge) se transmit germenii patogeni;
– Nu atingeți ochii, nasul ori gura cu mâinile murdare, deoarece mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus;
– Curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de alcool sau clor;
– Acoperiți-vă gura și nasul, de preferat cu un șervețel de unică utilizare, ori de câte ori strănutați sau tușiți. Dacă în momentul în care tușiți, gura este acoperită cu mâinile și apoi acestea nu sunt spălate sau dezinfectate, se poate produce contaminarea obiectelor sau a persoanelor cu care veniți în contact.
– Nu luați medicamente antivirale și antibiotice decât dacă acestea sunt prescrise de un medic ;
– Utilizați măști de protecție dacă aveți suspiciunea că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave. Măștile de protecție ajută și limitează răspândirea virusului, dar numai împreună cu respectarea celorlalte reguli de igienă;
– Contactați medicul încă de la instalarea primelor semne de boală: tuse, febră, dificultăți în respirație și spuneți-i acestuia dacă ați călătorit în una din țările afectate;
– Animalele de companie (câini, pisici) nu sunt susceptibile de infecții cu acest virus.
Declarație OMS
OMS a declarat că persoanele care sunt destinatarii unor colete trimise din China, nu se supun nici unui risc de a se contamina. Având în vedere rezistența redusă a coronavirusurilor în mediu, ele fiind virusuri fragile, se presupune că și în cazul noului coronavirus, este foarte puțin probabilă transmiterea prin intermediul coletelor internaționale (via avion sau pe cale navală), ținând cont de timpul lung de procesare și transport.
Sursa: Preluare Bazar Media