Proiectele de modernizare a DN 71 și a DN 7 reprezintă două dintre cele mai răsunătoare eșecuri ale guvernărilor care s-au succedat în ultimele decenii.
Modernizarea DN 7 pe tronsonul Bâldana-Titu, respectiv lărgirea la patru benzi pe secțiunea amintită, ar fi trebuit să se încheie în urmă cu mai bine de un deceniu, ca parte a Memorandumului încheiat de Guvernul României cu grupul francez Renault.
DN 71, principala arteră rutieră spre capitală este, de asemenea, o prioritate absolută pentru dâmbovițeni, mai ales că investițiile masive ale Grupului Arctic în fabrica de mașini de spălat de lângă Târgoviște, vor avea ca o consecință sporirea dramatică a valorilor de trafic, toată producția fabricii de la Ulmi urmând a fi distribuită pe cale rutieră. Situația este valabilă si pentru francezii de la RTR Titu, care se plâng, de ani de zile, că acordul semnat când au investit sute de milioane în Centru Tehnologic, este ignorat de autoritățile române.
Nenumăratele promisiuni vizând cele două proiecte de infrastructură, vitale pentru Dâmbovița, nu au reușit decât să aducă la exasperare sutele de mii de șoferi, dâmbovițeni sau aflați în tranzit, care pierd timp și bani pe ”drumuri naționale” cu totul incompatibile cu traficul pe care trebuie să îl suporte.
Deși bani există (spun oficialii guvernamentali), la fel și proiectele, investițiile propriu-zise sunt blocate din varii motive. În ultimii ani, pe fondul sporirii mizei politice (în ajun de alegeri), grija autorităților a fost sporită. Declarativ, doar, după cum se vede.
Ultimul (în ordine cronologică) ce s-a decis să ia taurul de coarne și să repună pe tapet urgența modernizării celor două drumuri naționale, este Virgil Guran, vicepreședinte PNL și președinte al organizației Dâmbovița.
Guran, care este un apropiat al liderului liberalilor, Ludovic Orban, este și Consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului. În mai multe rânduri, Virgil Guran a afirmat că situația actuală este inadmisibilă, dând asigurări că situația se va schimba.
De schimbat, până acum a fost schimbat directorul general al CNAIR, el decontând încremenirea în proiect și inerția din sânul Companiei Naționale, care trebuie să gestioneze cele două proiecte.
Nu mai departe de astăzi, Virgil Guran revine asupra subiectului, printr-un mesaj publicat pe o rețea de socializare. Fruntașul PNL anunță că proiectele se bucură de sprijinul ministrului Bode, dar că mingea este în terenul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Așa că, afirmă cu subiect și predicat Virgil Guran, în viitorul apropiat urmează să vedem deblocarea proiectului… sau se prefigurează o nouă demitere la vârful CNAIR!
”Am spus ca incerc sa misc lucrurile in privinta infrastructurii rutiere din Dambovita. De trei luni incerc sa pornesc constructia Baldana – Titu. Ne lovim de birocratie si dezinteres. Acum 4 zile a fost schimbat directorul general CNAIR pentru lipsa de initiativa. Marti merg la noul director , doamna Ionita , sa vad daca putem sa pornim procedurile de licitatie. Vreau sa precizez faptul ca sunt bani pentru investitie, de cativa ani. Daca nu percuteaza noul director , sunt primul care o sa cer demiterea acestuia. Ministrul transporturilor , Lucian Bode este foarte deschis si ne acorda sprijinul. Nu toleram lipsa de competenta”, scrie Virgil Guran pe Facebook