You are currently viewing Ziua Internațională a Femeii – un prilej de a mărturisi vocația specifică a femeii și aprecierea noastră pentru ea

Ziua Internațională a Femeii – un prilej de a mărturisi vocația specifică a femeii și aprecierea noastră pentru ea

  • Post category:OPINII
8 martie a devenit de ceva vreme un prilej de apreciere a importanței pe care femeile o au în lumea noastră, dimpreună cu vocația lor specială de slujire, cu ceea ce Creatorul le-a oferit ca daruri naturale și reprezintă specificitatea lor. Din acest motiv, vorbim despre complementaritate între vocația femeii și cea a bărbatului, de împreună completare și de nevoia de colaborare pentru împlinirea propriei vocații.
În Răsăritul creștin, femeia se bucură de o apreciere specială, mai ales că, dacă ne gândim la Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului, ”cea mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii”, nu există făptură creată mai importantă! Să nu uităm apoi că femeile mironosițe au fost primele vestitoare ale Învierii – fundamentul credinței noastre, fiind mărturisitoare fără frică ale acesteia. De aceea, ele sunt simbolul femeii creștine, iar în Duminica a treia după Paști le cinstim cu mare evlavie.
Femeia este cea care se aseamănă cu Dumnezeu Însuși, căci prin ea vine în lume viața de la Creator și, astfel, ea are acest dar minunat de a aduce viață în lume, de a proteja, în mod special de a educa și de a crește copiii, ajutată, este adevărat, mereu de bărbat, reflectând în mod autentic imaginea iubitoare, milostivă, blândă și caldă a Tatălui ceresc.
Apreciem în mod deosebit, astăzi, femeile prezente în viețile noastre, care își desfășoară activitatea în toate domeniile de activitate, oferindu-ne mereu exemple de dăruire, jertfelnicie, bunătate, profesionalism și competență. Fie că este vorba despre numeroasele femei care își desfășoară activitatea în școli, spitale, instituții publice sau private, în condiții de muncă grele sau foarte solicitante, peste tot, ele aduc speranță, bunătate și ajutor.
În pofida tuturor vitregiilor și provocărilor vremii noastre, femeile ne dau adesea un exemplu aparte de curaj, contribuie decisiv la mai binele lumii noastre și ni se descoperă ca partenere absolut necesare pe drumul vieții.
8 Martie ne arată că trebuie să apreciem femeia, nu doar într-o zi pe an, ci mereu, pentru că interacționăm zilnic și trebuie să o respectăm, încurajăm și ajutăm de fiecare dată, pentru a ne îndeplini vocația proprie și a înainta pe drumul mântuirii noastre, pe care numai împreună și în colaborare se poate merge!
Mă gândesc apoi, la implicarea decisivă a femeilor în multe din colectele, acțiunile social-filantropice și educaționale, cultural-spirituale și gospodărești, în cadrul proiectelor, programelor și activităților concrete ale Arhiepiscopiei Târgoviștei, ori în cadrul Societății Naționale de Cruce Roșie, filiala Dâmbovița, pe care vremelnic am onoarea de a o conduce.
Astăzi, mai mult decât oricând, să le spunem femeilor: vă apreciem, vă admirăm și vă cunoaștem strădaniile, vom fi alături de voi, astfel ca împreună să dăruim comunității noastre, cu generozitate, întreaga noastră pricepere și tot ceea ce putem face pentru a străluci prin noi lumina milostivă a Bunului Dumnezeu!
La mulți ani, femeie!

______________________

Ionuț Adrian Ghibanu este vicarul Arhiepiscopiei Târgoviștei și lector dr. la Universitatea „Valahia”