Recenta inițiativă a doamnei Ministru al Educației cu privire la consultarea on line, prin intermediul unor chestionare, adresată profesorilor și părinților, referitoare la ce discipline din cele 18 materii obligatorii să se taie, câte ore să se reducă și ce materii să se introducă, pentru modificarea planurilor cadru din învățământul gimnazial este o oportunitate de mărturisire a credinței noastre și a necesității orei de Religie în școală românească.
Desigur, nu vreau să abordez aici necesitatea, acum, a unei astfel de inițiative, ci faptul ca toți cei implicați în buna educație a noilor generații trebuie să aibă în vedere necesitatea orei de Religie pentru sistemul educațional românesc.
De asemenea, nu mă îndoiesc de bunele intenții ale doamnei Ministru! În pofida unor agresiuni, relativ recente, ale unei micro minorități, pe cât de insignifiante, pe atât de agresive, educația religioasă în credința strămoșilor noștri este deosebit de importantă. De ce? Pentru că Religia în general și, pentru noi, Ortodoxia în special, este cea care a confirmat cultura și civilizația noastră românească și europeană. Prin intermediul orei de Religie se transmit, și rețineți este singura materie care face aceasta, fundamentele morale necesare unei corecte creșteri a copiilor noștri.
Cultura europeană este fundamentată pe principiile Evangheliei lui Hristos, în afara cărora ea nu poate fi înțeleasă. Dacă am face un exercițiu de imaginație și am scoate Creștinismul din istoria europeană și mondială nu ar mai rămâne mai nimic! Tot ceea ce este frumos, măreț și bun în istorie, este rodul Creștinismului, în rest barbarie, urâțenie, prea puțin interesant!
Să ne gândim că fără Religie nu putem înțelege nimic din istoria, cultura și civilizația umană! Apoi, ia gândiți-vă, când mergem în vizită sau excursie undeva, în țară sau în afară, ceea ce vrem să vedem mai întâi și singurele impresionante, sunt catedralele, bisericile, mânăstirile și în general tot ceea de ține de istorie și Religie, fiindcă restul, datorită globalizării, le avem peste tot. După aceea, celor ce afirmă că ar trebui studiată Istoria religiilor, le spun că aceasta este cu totul o altă materie, bună, folositoare, dar total alta și destul de grea.
Ora de Religie are ca scop principal educația moral-religioasă a tinerelor generații, împărtășirea principalelor valori religioase și oferirea fundamentelor patrimoniului nostru religios pentru a înțelege realitatea, pentru a deveni mai buni și a pentru a fi mai aproape de scopul vieții umane. Avem nevoie de Religie, pentru că omul este în mod principal o ființă religioasă, educația religioasă oferă un minim de moralitate și mai ales de normalitate și vorbesc de autentica normalitate.
Desigur, sunt destui care încearcă să denatureze realitatea, făcându-ne înapoiați și fanatici, dar vedem că nu oamenii credincioși au fost așa vreodată. Cele mai mari, mai numeroase și înfricoșătoare rele au fost făcute de atei și sunt și astăzi. Pentru că în numele lui Dumnezeu nu poți face rău, nu poți ucide și nici nu poți crea războaie! Cei care o fac, nu sunt adevărați credincioși!
Având în vedere toate acestea, demersul doamnei Ministru și nevoia de a ne mărturisi și promova credința, vă îndemn pe toți, preoți, profesori, părinți, tineri și credincioși sa vă implicați în mărturisirea necesității orei de Religie, cei îndreptățiți completând formularele, iar ceilalți îndemnând, pentru a merge cu Dumnezeu înainte pe drumul vieții noastre!
Ionuț Adrian Ghibanu este vicarul Arhiepiscopiei Târgoviștei și lector dr. la Universitatea „Valahia”