Sefa Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat că Europa riscă un şoc economic major, similar celui generat de criza financiară din 2008, dacă liderii ţărilor nu acţionează urgent pentru a contracara coronavirusul.
Preşedintele BCE, Christine Lagarde, le-a transmis liderilor Uniunii Europene, marţi, într-o teleconferinţă, că fără o acţiune concertată Europa „se va confrunta cu un scenariu care le va aminti multora dintre noi de Marea Criză Financiară din 2008″.
Indicele bursier Stoxx 600 a crescut cu până la 2,2% miercuri pe fondul aşteptărilor de susţinere din partea factorilor de decizie.
Banca Angliei a redus miercuri de urgenţă, într-o şedinţă neprogramată, dobânda de politică monetară cu 50 de puncte de bază, la 0,25%. Aceeași măsură a fost luată şi de banca centrală a Statelor Unite.
Lagarde a mai spus că factorii de decizie de la nivelul BCE analizează toate uneltele de politică disponibile. Guvernatorii BCE se întâlnesc joi pentru o şedinţă de politică monetară. Banca centrală ar fi înclinată să asigure finanţare „super-ieftină” şi să se asigure că lichiditatea şi creditul bancar nu au de suferit.
Şefa BCE a cerut liderilor să ia măsuri care să asigure că băncile continuă să finanţeze firmele din zonele afectate.
Economiştii se aşteaptă ca BCE să reducă dobânzile la întâlnirea de joi şi să extindă programul de relaxare cantitativă.
Italia, unde s-a instituit o carantină naţională, este ţara cea mai lovită de coronavirus şi de măsurile dispuse pentru stoparea răspândirii. Economia italiană s-a contractat deja în ultimele trei luni din 2019, iar acum este aşteptată să sufere o recesiune puternică.