You are currently viewing Cezar PREDA: Starea de urgență, pe înțelesul tuturor

Cezar PREDA: Starea de urgență, pe înțelesul tuturor

  • Post category:ACTUAL

Deputatul PNL Cezar Preda se alătură celor care contribuie la o mai bună înțelegere, de către populație, a măsurilor care se iau în aceste zile cu scopul combaterii pandemiei de coronavirus.

Decretarea STĂRII DE URGENȚĂ a provocat destulă neliniște printre români, însă o mai bună comunicare ar putea atenua această angoasă, generată în bună măsură de informațiile trunchiate, generatoare de panică, ce circulă zilele acestea.

Deputatul Cezar Preda explică, punctual, principalele măsuri care vor fi adoptate duă semnarea de către președinte a Decretului de instituire a stării de urgență. Printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Cezar preda arată că:

ℹ️ Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile.
ℹ️ Actul normativ prevede mai multe măsuri cu aplicabilitate directă și imediată:

ℹ️ Guvernul poate adopta măsuri de susținere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19.
ℹ️ Pentru combaterea răspândirii infecțiilor cu COVID-19, autoritățile publice centrale pot rechiziționa unități de producție materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
ℹ️ Autoritățile publice centrale precum și entitățile juridice în care statul este acționar majoritar pot achiziționa în mod direct materiale și echipamente necesare combaterii acestei epidemii.
ℹ️ Se vor dispune măsuri pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului energetic național și a tuturor serviciilor de utilitate publică.
ℹ️ Pe perioada stării de urgență se pot plafona prețurile la medicamente și aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate și la serviciile de utilitate publică (energie electrică și termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanți etc.), în limita prețului mediu din ultimele 3 luni înaintea declarării stării de urgență.
ℹ️ Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor COVID-19 și complicațiile acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS).
ℹ️ Asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătății pentru achiziționarea de către direcțiile de sănătate publică de materiale necesare în perioada pandemiei.
ℹ️ Prin ordin al ministrului sănătății se stabilesc măsurile de sprijinire a persoanelor izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19. Cheltuielile necesare se asigură de la bugetul de stat.
ℹ️ Prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale se stabilesc măsuri de protecție socială pentru angajați și familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau oprită total sau parțial prin decizii ale autorităților publice, pe perioada stării de urgență.
ℹ️ Instituțiile și autoritățile publice centrale și locale introduc, acolo unde este posibil, pe perioada stării de urgență, munca la domiciliu sau în regim de telemuncă.
ℹ️ Pe durata stării de urgență, cursurile din toate unitățile și instituțiile de învățământ se suspendă.
ℹ️ În situația propagării unor informații false în mass-media și în mediul on-line cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire, instituțiile și autoritățile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect și obiectiv populația în acest context.
ℹ️Guvernul României efectuează, în regim de urgență, rectificarea bugetară, în vederea asigurării resurselor financiare necesare.

Sursa: Facebook Cezar Preda