You are currently viewing PATRIARHUL KIRIL AL RUSIEI: MĂSURI ȘI RECOMANDĂRI LITURGICE ÎN CONTEXTUL EPIDEMIEI GLOBALE COVID-19

PATRIARHUL KIRIL AL RUSIEI: MĂSURI ȘI RECOMANDĂRI LITURGICE ÎN CONTEXTUL EPIDEMIEI GLOBALE COVID-19

  • Post category:ACTUAL

O instrucțiune de la Patriarhia rusă ar putea schimba toată ordinea în biserici, pe timp de Cod roșu de risc de infecție cu coronavirus. După ce Mitropoliei Chișinăului i-a luat mai bine de o săptămână să se conformeze parțial regulilor stabilite de specialiștii în sănătate, Patriarhia de la Moscova vine cu propriile recomandări, într-un document care poartă semnătura și aprobarea Patriarhul Moscovei și întregii Rusii, Kiril.

Documentul, dat publicității pe site-ul oficial al Mitropoliei Chișinăului care aparține de Patriarhia Moscovei, stabilește o serie de reguli privind oficierea împărtășaniei. Instrucțiunile nu au statut de ordin, susțin reprezentanții Mitropoliei, care afirmă că clericii fiecărei biserici sunt în drept să își stabilească propriile reguli în actualele condiții de pandemie, păstrând totuși spiritul directivei Moscovei.

De exemplu, una dintre recomandările importante, aprobate de Patriarhul rus Kiril este ca lingurița de împărtășit să fie dezinfectată cu spirt după fiecare enoriaș care s-a împărtășit, iar șervețelul îmbibat în alcool să fie ars.

Patriarhia vine cu recomandări și pentru alte practici din biserici. Bunăoară, în loc ca enoriașii să sărute crucea din mâinile preotului, Patriarhia propune ca aceasta să fie atinsă ușor de creștetul fiecărui creștin. Mai mult, preoților li se sugerează să nu întindă mâinile credincioșilor pentru a le fi sărutate.

Iar celor care împart prescura, li se recomandă să folosească neapărat mănuși din plastic.

Redăm mai jos câteva din directivele cuprinse în Proces Verbal Nr. 30  încheiat și publicat de  Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse:

  1. Nimeni să nu fie lipsit de Sf. Împărtăşanie, iar împărtăşirea credincioşilor să se facă în continuare cu o singură linguriță, dar aceasta, după împărtăşirea fiecărei persoane, trebuie ştearsă cu un şerveţel îmbibat cu lichid dezinfectant, apoi spălată în apă; (la sfârşit apa va fi vărsată acolo unde se varsă şi apa de la botez).
  2. Vinul (sau agheasma) de după împărtăşanie să se dea individual fiecăruia, în pahare de unică folosinţă.
  3. Pentru împărţirea anafurei (antidor) să se folosească mănuşi igienice.
  4. Şerveţelul (din material roşu) să fie ţinut sub barbă pentru a evita căderea împărtăşaniei, dar buzele fiecărui credincios vor fi şterse cu şerveţele de hârtie de unică folosinţă, care mai apoi vor fi arse. Şerveţelele din material să fie spălate la temperatură mare şi dezinfectate după fiecare slujbă.