Colegiul Medicilor Stomatologi cere Guvernului asigurarea accesului medicilor stomatologi la măsuri concrete de protecţie socială şi economică adecvate, ca urmare a deciziei Executivului de suspendare a activităţii cabinetelor, în contextul măsurilor impuse de pandemia de coronavirus.
”Odată cu argumentarea nevoii imediate de a închide temporar cabinetele de medicină dentară, Colegiul Medicilor Stomatologi din România cere Guvernului asigurarea accesului medicilor stomatologi la măsuri concrete de protecţie socială şi economică”, afirmă stomatologii.
Ei consideră că că Executivul trebuie să ţină cont de faptul că, în mod covârşitor, profesia de medic stomatolog, ca profesie liberală, se exercită în cadrul unor cabinete fără personalitate juridică, entităţi care nu au acces la pachetul de măsuri de protecţie socială şi economică, nefiind asimilate IMM-urilor sau societăţilor constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, precum şi a faptului că titularii acestor cabinete nu au şi nu pot avea calitatea de salariat al formei de exercitare a profesiei, prin urmare neavând acces la pachetul de măsuri de protecţie socială şi economică destinat salariaţilor; iar în aceeaşi situaţie se regăsesc şi medici stomatologi care exercită profesia în calitate de persoană fizică independentă.
Colegiul Medicilor Stomatologi susţine necesitatea identificării şi adoptării unui pachet de măsuri de protecţie socială şi economică care să vină în sprijinul tuturor medicilor stomatologi afectaţi de răspândirea pandemiei de COVID-19 sau de măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii infecţiei cu Coronavirus SARS-CoV-2, nu numai a celor care au calitatea de angajator sau de angajat prin accesare a pachetelor de măsuri adoptate cu titlu general.
De asemenea, Colegiul cere identificarea şi implementarea unor proceduri cât mai debirocratizate şi flexibile pentru asigurarea accesării măsurilor de protecţie socială şi economică de către medicii stomatologi, indiferent de forma sau de modalitatea de exercitare a profesiei, în regim independent sau salariat.
Stomatologii mai vor şi reglementarea expresă şi punctuală a locaţiilor în cadrul cărora se poate asigura acordarea asistenţei stomatologice pentru manoperele de urgenţă, de principiu a acelor unităţi care dispun de capabilităţi de triaj şi de resurse pentru protecţia adecvată a personalului medical.
Ei solicită şi măsuri specifice pentru protecţia socială şi economică a cabinetelor stomatologice şi a medicilor stomatologi aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin intermediul caselor de sănătate teritoriale, în condiţiile în care aceştia sunt penalizaţi pentru nerespectarea programului de lucru sau pentru faptul că raportează manopere sub plafonul stabilit de lege, fiind sancţionaţi sau reducându-li-se plafonul pentru perioada următoare în funcţie de realizările raportate anterior.
”Salutăm cu profund respect decizia Guvernului de a suspenda temporar activitatea cabinetelor de medicină dentară, cu excepţia urgenţelor stomatologice, şi mulţumim totodată Guvernului că a răspuns prompt solicitării Colegiului Medicilor Stomatologi din România şi a acceptat aplicarea acestei măsuri. Pentru a proteja pacienţii şi personalul medical, o mare parte dintre cabinetele de medicină dentară au anunţat sistarea activităţii încă de la începutul acestei săptămâni, dar era urgent şi oportun ca această măsură să fie aplicată în unanimitate, la nivel naţional”, afirmă stomatologii.
Ei explică şi motivele pentru care nu era suficient ca doar o parte dintre cabinete să fie închise, printre care faptul că intră în contact direct cu cavitatea bucală şi nazo-faringiană, acestea fiind principalele zone de cantonare a virusului COVID-19, apartenenţa la grupul profesional cu rata cea mai mare de risc de infectare şi de răspândire a virusului, faptul că este imposibilă o asepsie eficientă a aerului în cursul desfăşurării manoperelor, imposibilitatea celor mai multe dintre cabinetele stomatologice de a face o separaţie completă a spaţiilor de aşteptare sau a culoarelor de trecere astfel încât să se asigure distanţa necesară între pacienţi pentru a evita contaminarea.
Un alt motiv invocat este acela că nu se poate asigura sută la sută corectitudinea răspunsurilor oferite de pacienţi la completarea formularului privind riscul de a fi deja infectat.
Guvernul a decis ca începând de duminică, de la ora 22:00 va fi suspendată activitatea cabinetelor stomatologice, fiind permise doar intervenţiile stomatologice de urgenţă.