You are currently viewing Cum au reacționat Bisericile autocefale  la COVID-19

Cum au reacționat Bisericile autocefale la COVID-19

  • Post category:ACTUAL

Dat fiind faptul că măsurile de restricționare a vieții liturgice continuă să se înăsprească, reacțiile bisericilor ortodoxe se află la rândul lor într-o dinamică ce se înscrie de la obediență completă la contestare fățișă.

Astfel, Patriarhia Ecumenică a decis să suspende toate slujbele bisericești până la sfârșitul lui martie; totuși, în urma unei solicitări a Arhiep. Elpidophoros, întâistătătorul Eparhiei Ortodoxe Grecești din SUA, patriarhul Bartolomeu a „îngăduit” ținerea liturghiei în biserici cu ușile închise, care să fie transmise online. Totodată, Sfântul Munte Athos a oprit accesul pelerinilor și vizitatorilor în urma deciziei luată de guvernul grec.

Printr-o decizie surprinzătoare și smintitoare, IPS Nathaniel, liderul Episcopiei Ortodoxe Române din SUA dependentă de OCA, a oprit total slujbele bisericești, inclusiv în acest format cu ușile închise. Așadar, liturghia în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din SUA este suspendată total, cu toate că nici măcar nu a existat o solicitare în acest sens din partea autorităților!

În partea cealaltă a lumii, în Rusia, Sinodul Bisericii Ortodoxe a luat o decizie controversată, anume de a dezinfecta lingurița comună folosită la sfânta împărtășanie. Redăm mai jos comentariul ierom. Petru Pruteanu pe marginea acestei decizii.

În Georgia, preoții și monahii Bisericii Ortodoxe au făcut procesiuni stradale pentru a combate epidemia coronavirusului. Totodată, Sfântul Sinod a decis, după mai multe ore de deliberări, că nu se va schimba nimic în modul în care se desfășoară slujbele bisericești și se împarte sfânta împărtășanie. Șeful Centrului pentru Combaterea Bolilor, Amiran Gamkrelidze, s-a întâlnit cu sinodalii, punându-le în vedere că adunările publice mari în spații închise sunt periculoase, dar ierarhii georgieni au decis să nu se schimbe nimic în rânduiala Bisericii. Cu toate că îndeamnă credincioșii la respectarea recomandărilor Ministerului Sănătății, ierarhii georgieni au precizat că nu pot interzice credincioșilor participarea la slujbe, sfătuind instalarea unor sisteme de sonorizare pentru ca slujba să poată fi ascultată și de afară. De asemenea, ierarhii georgieni au explicat că decizia Patriarhiei Ecumenice nu are efecte asupra Bisericii locale, dat fiind sistemul de organizare autocefal al ortodoxiei. În Georgia există presiuni publice din partea autorităților medicale și a altor confesiuni asupra Bisericii Ortodoxe pentru a limita adunările publice și modul de împărtășire al credincioșilor. Spre exemplu, cultul musulman a suspendat rugăciunile colective, urmând indicațiile epidemiologilor. Sfântul Sinod al Bisericii Georgiene a comunicat, în urma ședinței din 20 martie, că „nicio schimbare nu va fi făcută în râdnuiala Sfintei Împărășanii din cauza răspândirii coronavirusului”, și că „a refuza lingurița euharistică pentru că ar fi o sursă de infectare este total inacceptabil”.

În mesajul său dedicat problemei epidemiei, Mitropolitul Onufrie al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (Patriarhia Moscovei) a afirmat că „trebuie să respectăm standardele sanitare, să ne protejăm de influența acestei boli asupra noastră… Dacă ne rugăm, dacă-i cerem lui Dumnezeu, dacă ne pocăim de păcatele noastre, atunci vom distruge această boală… Astfel, cel mai important lucru nu se regăsește în standardele sanitare, ci în rugăciune și pocăință.” În Ucraina, adunările publice în spații închise sunt limitate la maximum 10 persoane, astfel că Sinodul a decis ca spovedania și împărrășania să fie continue în timpul zilei, pentru ca credincioșii să poată participa, pe rând. De asemenea, slujbele se pot organiza și în spații libere, când numărul persoanelor care participă depășește limita stabilită de autorități.