Mii de români sunt pregătiţi, în plină pandemie a coronavirusului, să ia calea spre nordul Germaniei, acolo unde terenul nisipos şi clima mai rece sunt favorabile dezvoltăţii acestei plante, extrem de utilizată în bucătăria nemţilor.
Pe site-urile de recrutare sunt zeci de anunţuri de oferte de muncă în agricultură, în Germania, la cules de sparanghel. Plata se face la lădiţa de sparanghel cules şi este de 60 de cenţi. Există și varianta cu salariu fix.
,,Sunt zile în care culeg 50 de lădiţe de sparanghel sau zile în care culeg 100 de lădiţe de sparanghel, în funcţie de vreme, de orele suplimentare pe care vreau să le lucrez sau de cât de mult chef am” a declarat unul dintre cei care merg să muncească acolo.
Totuşi, mai există şi opţiunea de a fi plătit la oră, pentru care ar primi 9,19 euro, dar, la finalul lunii, când se fac socotelile, compania angajatoare îi scade din această sumă cazarea şi mâncarea, mai scrie presa de specialitate. Practic, rămâne cu 6 euro/oră, iar dacă lucrează 8 ore/zi şi 22 de ore pe lună, rămâne în mână cu aproximativ 1.000 de euro. Diferenţa este dată de „norma” de lucru, astfel că la un program de muncă de 12 ore pe zi şi 28 de zile pe lună, venitul în mână ajunge la 2.000 de euro.
Angajaţii sezonieri nu plătesc taxe şi impozite. Cei care merg în fiecare an la sparanghel, spun că se pot întoarce cu 4.000-5.000 de euro, dar condiţiile sunt inumane. Stau câte 6-8 persoane într-o baracă. Nu îi lasă să bea alcool deloc, doar în weekend. Muncesc, de obicei, 10-12 ore pe zi. Cu toate acestea, este o sursă de venit importantă și sunt dispuși să își asume riscurile.