You are currently viewing AVATARURILE PREZENTULUI – PANDEMIA DE BIRLICI!
Urihc

AVATARURILE PREZENTULUI – PANDEMIA DE BIRLICI!

  • Post category:ACTUAL / SOCIAL

În contextul actual, termenul de pandemie nu cred că mai trebuie explicat! El a pătruns în cel mai izolat colț al țării, astfel încât fiecare bunicuță, chivuță, mucalit, l-a adoptat și l-a introdus în vocabularul de bază, motiv pentru care tind să cred că după clasicele barză, mazăre, viezure, pandemie este un cuvânt de origine geto-dacică, pentru că tot ne mândrim noi cu Kogaionul, sau gena noastră străbună care ar fi imună la perfidul ăsta de SARS-CoV-2, ce și-a asumat poziția incontestabilă de terorist al zilei.
Lămurită fiind semnificația și originea cuvântului ,,pandemie”, nu ne mai rămâne decât să ne îndreptăm atenția asupra substantivului comun ,,birlic”!
Ce este, dar, un birlic?
În mod intenționat grafia lui este cu literă mică, pentru a nu se confunda cu ,,cognomenul” pe care și l-a asumat marele actor Grigore Vasiliu! A priori statuăm că ,,birlicul” este un substantiv comun, definind în mod generic anumite tipuri și tipologii de indivizi sau un anumit comportament al acestora! Este, dacă vreți, ceea ce Caragiale, cu flerul proverbial, a observat în societatea în care trăia, pe ,,miticul”, ca substantiv comun, arareori în diverse satire ale vremii, însuflețindu-l și transformându-l în benignul și controversatul ,,Mitică”!
Pentru că mi se pare nedreaptă această abordare, Birlicul, când se dorește a fi identificat sau birlicul ca denumire generică, astăzi, mai mult ca oricând, observăm o recrudescență a cărei geneză uneori rămâne nedecelată, chiar și celui mai fin analist, a birlicului care se manifestă plenar.
El, birlicul, este omniprezent și omniscient!
El are tot timpul ceva de spus, ceva de transmis, ceva de comentat, indiferent de situație sau de domeniul abordat. De la sociologie la medicină, de la politica globală la cea locală, birlicul este mereu informat, mereu mânat de bune intenții, are o opinie de cele mai multe ori contrară cu a celorlalți, iar înălțimea de la care emite edicte te face să crezi că arborele lui genealogic, a cărui rădăcină se așează peste Petrache de la Maglavid, este o chestiune cât se poate de reală și serioasă!
Astfel, dragii mei, spațiul public este ocupat de acești birlici, pentru care această pandemie este prilejul și nu cauza existenței lor, iar faptul că sunt din ce în ce mai mulți, și au devenit din ce în ce mai vocali, pentru ei și doar pentru ei, nu înseamnă că sunt tribuna de unde se poate proclama adevărul!
Da, adevărul!
Cu cât ei sunt mai vocali și par mai convingători vă rog să realizați că ei se află într-un raport invers proporțional cu adevărul! Acești birlici nu trebuie băgați în seamă, indiferent de categoria din care fac parte pentru că, deși au un nume generic, trebuie să distingem cele două mari subspecii din care se compun. Două subspecii extrem de importante! Bine de cunoscut! Din păcate, cu efecte devastatoare pentru cei mulți și creduli!
Prima categorie este cea a birlicului ,,plătit”!
Birlicul plătit este, în general, în slujba unui potentat al zilei, iar elocința, verdicitatea discursului și agresivitatea mesajului este direct proporțională cu numărul arginților primiți ca plată! Este uman, în fond, fiecare are prețul lui! De la 30 de arginți până la sume cu multe zerouri, plătite în conturi mai mult sau mai puțin asumate și identificabile, oricum i-am spune, termenul generic este PREȚ! Această categorie de birlici este de condamnat doar prin prisma remunerației, întrucât este de înțeles potrivit sintagmei ,,fiecare cu prețul lui”!
A doua categorie, mai rară, dar mai nocivă decât prima, este birlicul din convingere! El nu are preț! El face totul din convingere, declamându-și pauperitatea și atașamentul față de ideal și mase, astfel încât, chiar ai tendința să crezi că spusele lui sunt de-a dreptul mesianice. Birlicul din convingere este mult mai toxic decât birlicul plătit pentru că, transmițând mesajul fariseic, el chiar îl crede, părând astfel că gestul lui este încărcat de bună credință!
Scăpați de această capcană trebuie să înțelegem că, în orice formă ni se prezintă birlicul, și orice mesaj ar dori să ne transmită, nu trebuie să-l luăm în seamă. Primii, cei plătiți, o fac în mod interesat, umbra lui Iuda Iscarioteanul acoperindu-i, iar cei din cea de-a doua categorie, birlicii din convingere, sunt de compătimit întrucât imaginarul în care trăiesc nu este cuplat la realitatea imediată/mediată.
În concluzie, dragii mei cititori, sper să nu vă lăsați acaparați de acești ,,birlici”, care încearcă în mod disperat să-și adjudece o identitate și, orice v-ar spune, povesti sau orice idoli v-ar înfățișa, să fiți conștienți că adevărații eroi ai zilei sunt și își doresc să rămână necunoscuți, fără identitate, motiv pentru care vă propun ca, în mod imaginar, ignorându-i pe primii, celor din urmă să le așezăm o floare răsărită din miezul fierbinte al conștiinței noastre pe piatra rece pe care se înalță Monumentul Eroului Necunoscut!

Urihc C.