You are currently viewing Israelul a luat măsuri noi de relaxare a restricțiilor de izolare
20200420 084714

Israelul a luat măsuri noi de relaxare a restricțiilor de izolare

Guvernul israelian a aprobat sâmbătă relaxarea anumitor măsuri restrictive impuse pentru evitarea răspândirii epidemiei COVID-19, transmit AFP şi dpa.

Într-o alocuţiune televizată, premierul Benjamin Netanyahu a prezentat liniile mari ale unui plan „responsabil şi progresiv” ce va permite reluarea activităţii pentru anumite categorii de lucrători.

Avem una din cele mai scăzute rate de deces„, a spus Netanyahu. „Acest lucru ne permite să facem paşi spre uşurarea poverii”.

Procentul maxim de angajaţi permis la locul de muncă de 15% de până acum va fi ridicat la 30% cu păstrarea unor reguli stricte de igienă. Oamenii sunt încurajaţi în continuare să lucreze cât mai mult de acasă.

Relaxarea măsurilor va viza, în principal, companiile din domeniile IT şi electronic. Angajaţii cu vârsta de peste 67 de ani şi persoanele cu probleme de sănătate sunt încurajate să rămână acasă.

Prim-ministrul israelian a promis, de asemenea, redeschiderea câtorva mari străzi comerciale şi reîntoarcerea la şcoală a copiilor care au nevoi educative speciale, dar în grupuri de maxim trei.

Sporturile în aer liber pot fi de acum practicate de maxim două persoane, dar numai în raza a 500 de metri distanţă de locuinţă.

Relaxarea măsurilor urmează să intră în vigoare duminică, prima zi din săptămână în Israel.

Deşi în cursul ultimelor zile s-a înregistrat o scădere a numărului de îmbolnăviri, Benjamin Netanyahu a avertizat că măsurile stricte de izolare vor fi reintroduse dacă se va înregistra o creştere a cazurilor de infectări.

Dacă în două săptămâni se vede o îmbunătăţire, vom continua să reducem” restricţiile, dar dacă va fi un nou vârf de cazuri, vom fi constrânşi să renunţăm la relaxarea acestora.”

Netanyahu a spus că relaxarea măsurilor se va aplica şi rugăciunilor în public: astfel, zece persoane se vor putea ruga împreună în aer liber, dar fiecare trebuie să stea la 2 metri de restul membrilor grupului şi să poarte mască.