You are currently viewing Cheaguri de sânge și AVC la pacienții tineri cu Covid-19
Screenshot 20200423 211606 Gallery

Cheaguri de sânge și AVC la pacienții tineri cu Covid-19

  • Post category:ACTUAL / OPINII

Medicii din New York care tratează pacienți cu Covid-19 au observat cheaguri de sânge la mulți tineri infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2 în formele incipiente ale bolii și riscuri de accident vascular cerebral (AVC), o anomalie care i-a determinat să elaboreze un protocol special pentru subțierea sângelui.

Încă de la finalul lunii martie, când spitalele din New York au început să se umple de pacienți cu Covid-19, medici din diferite specialități au observat semne de îngroșare a sângelui și de formare de cheaguri în multe organe ale pacienților.

În urma analizelor, medicii au observat că formarea de cheaguri reprezintă unul dintre efectele alarmante ale infecției cu SARS-CoV-2.

La spitalul Mount Sinai din metropola americană, medicii nefrologi au observat înfundarea cateterelor de dializă cu cheaguri de sânge. În același timp, medicii care monitorizau pacienții în stare critică cu Covid-19, la care erau folosite ventilatoare pulmonare, au observat că mari porțiuni ale plămânilor nu mazi aveau sânge.

Al treilea semnal de alarmă: neurochirurgii s-au confruntat cu o creștere a numărului de cazuri de AVC din cauza cheagurilor de sânge la pacienți tineri, din care peste jumătate au fost testați pozitiv cu coronavirus.

Este frapant în ce măsură această boală generează formarea de cheaguri”, a explicat dr. J Mocco, neurochirurg la Mount Sinai, citat de Reuters.

Medicul a subliniat că această boală este mult mai mult decât o boală a plămânilor, așa cum se crede, menționând că, de multe ori, AVC-ul este primul simptom al Covid-19 la pacienții tineri.

Pe măsură ce numărul de astfel de cazuri a crescut, medicii din New York au elaborat un nou protocol de tratament, ce presupune administrarea unor doze mari de heparină – medicament folosit de obicei în cazul tulburărilor de coagulare a sângelui – chiar înainte de apariția primelor semne de formare de cheaguri.

Poate, dacă previi formarea de cheaguri, poți face boala mai puțin gravă”, a afirmat dr. David Reich, președinte al Mount Sinai.

Noul protocol va fi folosit la anumiți pacienți cu risc crescut, deoarece dozele mari de heparină pot cauza sângerâri la nivelul creierului și în alte organe.

Începând de la jumătatea lunii martie, în doar trei săptămâni, dr. Mocco a avut 32 de pacienți cu cheaguri de sânge formate la nivelul creierului – un număr dublu față de o perioadă obișnuită.

Dintre acești pacienți, 5 erau tineri, cu vârsta cuprinsă între 31 și 49 de ani și fără factori de risc pentru AVC. “Este foarte, foarte atipic”, a menționat dr. Mocco.

În același timp, dr. Hooman Poor, medic specialist pneumolog la Mount Sinai, a observat la pacienții care necesitau ventilare mecanică o anumită anomalie la nivelul plămânilor: aceștia nu erau rigizi, așa cum se întâmplă în cazul pneumoniei, însă circualația sângelului era blocată.

Alți medici de la secția de nefrologie au detectat cheaguri de sânge în cateterele de dializă.

Ulterior, medicii de la Mount Sinai au citit că și în provincia Hubei din China, unde a izbucnit epidemia de SARS-CoV-2, medicii au observat formarea de cheaguri de sânge.

În alte zone ale Statelor Unite, medicii au raportat observații similare. La Spitalul Universității Thomas Jefferson din Philadelphia, dr. Pascal Jabbour a remarcat o creștere a numărului de cazuri de AVC la pacienți tineri cu Covid-19 din cauza unor tulburări ale coagulării sângelui – o situație asociată în mod obișnuit cu afecțiuni precum lupus sau anumite tipuri de cancer.

N-am văzut niciodată alte virusuri care să provoace așa ceva”, a remarcat dr. Jabbour.

La un spital din Boston a început deja un studiu clinic pentru a testa efectul administrării tPA, un medicament care previne formarea de cheaguri în sânge, la pacienții cu Covid-19 în stare critică.

Cheagurile de sânge se pot forma la orice persoană foarte bolnavă care este imobilizată mult timp, însă medicii spun că problema apare mult mai devreme la pacienții cu Covid-19 – ceea ce sugerează că este o consecință directă a infecției cu coronavirus.

În mod normal, pacienții aflați în terapie intensivă la spitalul Mount Sinai primesc doze mici, profilactice, de heparină. Însă conform noului protocol, pacienții cu Covid-19 vor primi doze mai mari de heparină, folosite de obicei pentru dizolvarea cheagurilor, chiar înainte de apariția cheagurilor.