You are currently viewing Franta dezminte informatiile prezentate de Iohannis: Sunt false! N-am redeschis experimental nicio scoala, iar elevii nu s-au imbolnavit de COVID-19!

Franta dezminte informatiile prezentate de Iohannis: Sunt false! N-am redeschis experimental nicio scoala, iar elevii nu s-au imbolnavit de COVID-19!

Autoritatile din Franta sustin ca n-au deschis scoli si ca, in consecinta, nici nu au inregistrat un numar crescut de imbolnaviri de COVID-19 printre elevii si profesorii intorsi la clasa, asa cum declarasera zilele trecute atat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, cat si presedintele Klaus Iohannis.

Reamintim ca, luni, Klaus Iohannis și Monica Anisie au anunțat că elevii se vor întoarce la școală in septembrie.

Printre argmentele invocate de presedintele Iohannis pentru luarea acestei decizii s-a numarat si un caz din Franta. Era vorba despre o provincie in care s-a incercat reluarea cursurilor si, in consecinta, s-a inregistrat un numar crescut de cazuri de COVID-19.

„In Franta, intr-o provincie s-a deschis experimental scoala si experimentul nu a decurs bine, zeci de elevi au fost testati pozitiv si mai multi dascali au ajuns la ATI„, a precizat Iohannis pe 27 aprilie.

Informatia fusese avansata, in prealabil, si de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

In context, jurnalistii de la cotidianul Libertatea au contactat-o pe Agnes Longueville, responsabila biroului de presa al Ministerului Educatiei din Franta, care a precizat ca informatiile sunt false. Cu alte cuvinte, in tara sa nu s-a deschis experimental nicio scoala.

Singurele unitati de invatamant deschise sunt cele destinate copiilor medicilor si oamenilor legii care sunt in linia intai de lupta impotriva COVID-19. Iar acestia merg la scoala pentru ca parintii lor sunt la serviciu si nu aveau cu cine sa ii lase acasa.

Dar – dupa cum a declarat sursa frenceaza pentru Libertatea – este vorba doar de circa 30.000 de copii aflati in aceasta situatie, adica 1% din totalul populatiei cu varsta scolara din tara.

Iar in aceste scoli deschise pentru cei 30.000 de copii nu s-a inregistrat niciun caz de COVID-19, nici printre elevi, nici printre profesori, a mai spus responsabila biroului de presa al Ministerului Educatiei din Franta.

In rest, scolile se vor deschide abia pe 11 mai in Franta, a mai spus Agnes Longueville pentru cotidianul citat.

Libertatea a contactat si o alta sursa din Franta – o profesoara din Lyon – care de asemenea a sustinut ca nu a auzit nimic despre vreo redeschidere experimentala a scolilor.

Reamintim ca parte a presei straine a scris ca Romania este prima țară europeană care ia decizia închiderii anului școlar. Iar reprezentantii invatamantului privat din tara noastra au declarat ca, prin decizia luata prea usor, statul impinge scolile particulare spre faliment.