You are currently viewing Primăria Constanța: Multiple facilităţi fiscale pentru mediul economic şi scăderi de venituri pentru funcţionarii publici

Primăria Constanța: Multiple facilităţi fiscale pentru mediul economic şi scăderi de venituri pentru funcţionarii publici

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a anunţat, vineri, facilităţi fiscale pentru mediul economic şi scăderi de venituri pentru funcţionarii publici. Astfel, în acest an este suspendată plata taxei de dezvoltare şi promovare a turismului, este redus cu 50% impozitul pentru clădirile cu o destinaţie nerezidenţială, iar taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice este redusă cu 99% până la sfârşitul anului. De asemenea, funcţionarii publici din cadrul Primăriei Constanţa nu mai primesc tichetele de vacanţă în acest an, este suspendat sporul de 15%, sunt blocate posturile, nu se mai fac angajări sau promovări.

Decebal Făgădău a declarat, vineri, că au crescut cheltuielile Primăriei Constanţa, fiind alocate sume importante Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.

Am convocat Consiliul local municipal într-o şedinţă ordinară în ultima zi a lunii iunie, pentru că trăim un an dificil în care se schimbă priorităţile şi se reaşază bugetele. Cheltuielile nostre au crescut anul acesta, am alocat sume importante Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, cel care a fost în linia întâi în lupta contra COVID-19, iar colegii noştri de acolo au avut rezultate remarcabile. Probabil că aţi auzit aproape zilnic că greutatea acestei crize a stat doar pe umerii sectorului privat. În realitate, lucrurile nu stau aşa, iar cei din echipa mea au fost acolo zi şi noapte, atât în starea de urgenţă, cât şi în starea de alertă şi au asigurat servicii publice de calitate”, a transmis primarul Constanţei.

El a anunţat că pentru funcţionarii publici din cadrul Primăriei Constanţa vor scădea veniturile în perioada 1 iulie – 31 decembrie.

Sporul de 15% se suspendă; Tichetele de vacanţă de 1.450 de lei pentru fiecare angajat nu se mai acordă în anul 2020; Blocăm posturile, nu mai angajăm pe nimeni; Blocăm promovările, nu mai promovează nimeni nici în grad, nici în treaptă; Suspendăm cursurile pentru formarea profesională. Întregul buget dedicat acestora va fi mutat în economii; Nu vom mai acorda bonificaţii persoanelor care lucrau cu fonduri europene şi, în acest fel, 2 milioane de lei vor merge tot în economii”, a explicat Decebal Făgădău.

El a anunţat mai multe facilităţi fiscale pentru operatorii economici din Constanţa, una dintre acestea fiind suspendarea plăţii taxei de promovare.

Făgădău a mai transmis că taxa pentru utilizarea temporară a locurilor publice este redusă cu 99% până la sfârşitul anului.

Sectorul de alimentaţie publică a avut mult de suferit pentru că a fost închis pe perioada ordonanţelor militare. Îndemn toţi operatorii de alimentaţie publică să deschidă terase şi vor plăti un preţ simbolic. Această reducere de 99% înseamnă, în staţiunea Mamaia, mai puţin de 1 leu pe lună, iar în oraş, chiar mai puţin decât atât. Avem şi câteva condiţii: să nu încurce circulaţia pietonală, să respecte regulile de curăţenie, să igienizeze domeniul public sau privat pe care îl ocupă şi, mai ales, să asigure condiţii clienţilor, astfel încât aceştia să se simtă în siguranţă”, a afirmat primarul Constanţei.

Decebal Făgădău a mai anunţat reducerea cu 50 la sută a impozitului pe clădiri datorat pentru anul 2020, pentru clădirile proprietate a persoanelor fizice sau juridice, care au o destinaţie nerezidenţială, anularea pentru două luni a plata taxei aferente aceloraşi clădiri cu destinaţie nerezidenţială.