Guvernul s-a împrumutat sume record în luna iunie

Ministerul Finanțelor a doborât în luna iunie un nou record de împrumuturi, cu 9,1 miliarde de lei luați prin emisiuni de titluri de la bănci și investitori. Statul a împrumutat masiv în iunie, luând la fiecare dintre cele 9 licitații mai mult decât a anunțat inițial că intenționează. Suma este cea mai mare atrasă într-o singură lună de pe piața internă prin titluri în lei și urcă totalul împrumuturilor pentru primele șase luni ale anului la 71,3 miliarde lei, sumă ce reprezintă aproape 60% din necesarul total de împrumut pentru 2020, anunțat de autorități la 120 miliarde lei, de asemenea un record.

Dobânzile au scăzut în iunie, semnificativ chiar, după ce agenția de evaluare financiară S&P a confirmat pe 5 iunie ratingul de țară al României și a transmis astfel un semnal pozitiv investitorilor în datoria statului.

Pentru întreg anul 2020, suma totală a împrumuturilor planificate de guvern se situează la 120 miliarde lei, din care circa 72,5 miliarde lei pentru acoperirea deficitului bugetar (de 6,7% din PIB). Aceasta este datorie nouă care se adaugă la soldul datoriei statului. La această sumă se adaugă împrumuturi de 47,4 miliarde lei, bani necesari pentru plata datoriilor mai vechi care ajung în acest an la scadență, proces numit rostogolirea datoriei vechi. De pe piața internă, Finanțele și-au propus pentru tot anul să atragă 70 de miliarde de lei, iar de pe cea externă, 7,8-8 miliarde de euro.

Sursă date: BNR, Ministerul Finanțelor

5162 More posts in ACTUAL category
Recommended for you
50 de persoane infectate cu coronavirus au fost raportate astăzi în Dâmbovița

La nivelul județului Dâmbovița, polițiștii continuă să acționeze integrat, cu efective mărite, împreună cu celelalte...