Prof. Sorin Ion: Dacă avem pretenția ca un examen să fie trecut de toată lumea, atunci să le dăm din oficiu diplomele de examen

Sorin Ion, Inspector Școlar General la ISJ  Dâmbovița, a făcut astăzi publice detalii despre modul de organizare al examenului de Bacalaureat, spunând că: „În perioada examenelor naționale, cel mai sigur loc în care puteai să te găsești în țara asta era într-o școală, asta apropo de respectarea regulilor de distanțare socială, de igienă și de protejare prin purtarea măștii. Vreau să îi felicit pe colegii mei profesori, nu numai din județul Dâmbovița, ci din toată țara, deoarece organizarea acestor examene, care au constituit un stres pentru noi, s-a încheiat cu bine.”

La nivel național a existat o pondere minimă de elevi a căror temperatură corporală depășea limita maximă permisă pentru intrarea în sălile de examen, o problemă arhidezbătută de cadrele școlare și autorități, dată fiind perioada călduroasă în care ne aflăm. De asemenea, prof.  Sorin Ion este foarte mulțumit de atitudinea exemplară de care elevii români au dat dovadă față de măsurile de prevenire a răspândirii virusului Covid-19 în perioada examenelor.
„Mulți ani, învățământul profesional românesc a lipsit cu desăvârșire. Până la repunerea lui pe picioare, copiii merg din instinct și obișnuință către învățământul liceal. Neexistând acolo o barieră de notă, evident că pot intra la liceu și absolvenți de clasa a opta cu nota 4. Dacă intră cu nota 4, probabilitatea de-a ieși cu 6 din liceu este foarte scăzută, este foarte greu să faci alfabetizare de la 15 ani în sus.” Acestea sunt deficiențele sistemului, care, în viziunea sa, trebuie reglate prin mecanisme a căror implementate, dar, spune el, va dura ani de zile.
Totodată, profesorul susține că îndrumarea elevului către învățământul profesional și liceal trebuie făcută concret, deoarece: „după fiecare examen de bacalaureat, presa are titlurile pregătite:  ,,Dezastru la bacalaureat”, sau ,,O jumătate dintre elevi nu au promovat”. Ăsta este rezultatul anilor în care învățământul profesional a fost desființat. Dacă la filiera teoretică rata de promovare de anul acesta este de aproape 80%, la cea tehnologică este de 37,6%, deci cifrele vorbesc de la sine.”
Cât despre sugerarea opțiunii de susținere a unui examen pentru a intra la liceu, domnul profesor Sorin Ion are de spus următoarele: „am constatat în discuțiile mele directe cu părinții absolvenților de clasa a opta că nu le este foarte clar ce înseamnă repartizarea computerizată. Funcționează de aproximativ 10 ani de zile și, spun eu, funcționează foarte bine. (…) Fiecare metodă de repartizare prezintă avantaje și dezavantaje; cea folosită acum nu este nici aleatorie, nici discriminatorie, lucrează cu cifre.”
În altă ordine de idei, avem parte și de vești bune din partea domnului inspector, respectiv faptul că: „anul acesta avem în premieră locuri la licee și școli profesionale și pentru elevii cu Cerințe Educative Speciale, care au fost deja publicate la nivelul fieărui județ. (…) Repartizarea se va face pe 6 Iulie, printr-un procedeu similar celei generale.”
Prim-ministul Ludovic Orban a venit cu mai multe soluții la sprijinirea școlii digitalizate, printre care achiziționarea de laptop-uri pentru ca elevii să se poată împărții în două grupe egale, jumătate asistând la orele de clasă, iar cealaltă jumătate figurând din spatele monitoarelor. Sorin Ion susține despre aceste decizii că: „nu e suficient să trimiți o poză cu tema pe grupul de WhatsApp al clasei, asta e o palidă înlocuire a procesului educațional, însă, dacă vrem să începem la toamnă cu clase numeric reduse, cu mai multe schimburi, mi se pare un lucru foarte greu de pus în practică.”

AUTOR: Lunescu Miruna

5162 More posts in ACTUAL category
Recommended for you
50 de persoane infectate cu coronavirus au fost raportate astăzi în Dâmbovița

La nivelul județului Dâmbovița, polițiștii continuă să acționeze integrat, cu efective mărite, împreună cu celelalte...