Pâinea celui de lângă noi – Pr. Prof. Alin Marian Pleșa

Logica Împărăției lui Dumnezeu surprinde toate calculele exacte ale omului pragmatic: foamea exclude orice minune, ar zice el. Cinci pâini și doi pești nu vor fi niciodată suficiente pentru a hrăni mii de oameni. Domnul nu-i trimite după mâncare pe cei care Îl urmaseră până în acel loc pustiu. Fiind Pâinea prin excelență, nimeni nu poate fi flămând în prezența Lui. Cuvintele dumnezeiești sunt pline de seva Vieții autentice. Întâi ascultate cu inima deschisă până într-atât încât, cei ce le aud uită de ei și de ce vor mânca, ajung să devină Pâine capabilă să hrănească din destul.
Incredibil pentru mulți, actul creației se repetă sub ochii noștri. Toți cei care trăiesc cu frica de a nu muri de foame se culcă sătui în fiecare seară. Milioanele de oameni care, totuși, mor de foame ar fi putut fi beneficiarii surplusului de hrană irosit cu nonșalanță de îmbuibații acestei lumi. Și așa ajungem la punctul central al acestei secvențe a manifestării Împărăției lui Dumnezeu în lume: pâinea celui de lângă mine e datoria mea. “Dați-le voi să mănânce!” nu este un simplu îndemn, ci misiunea tuturor celor care vor să-L urmeze. Când primim pâinea ea nu rămâne doar a noastră. Trebuie împărțită cu cel de lângă noi. Doar așa se înmulțește.
Lecția dragostei dumnezeiești presupune frățietatea noastră. Dumnezeu nu ne exclude din lucrarea Sa, ci ne arată cum să înmulțim pâinea cu cei care flămânzesc. Nu încurajează lenea, ci grija. “Împarte pâinea ta cu cel flămând…”, spunea marele prooroc Isaia, învățându-i pe contemporanii săi despre postul bineplăcut Domnului. A posti înseamnă a fi dragoste pentru cel flămând, însetat și gol. Foamea, setea și goliciunea lui ne privesc și pe noi.
Dar cea mai înaltă treaptă a dragostei și a grijii pentru om este atinsă de Dumnezeul înomnenit: El Însuși Se face Hrană pentru toți flâmânzii acestei lumi. În fiecare Frângere a Pâinii, adică la Sfânta Liturghie, El Se mănâncă pururea și niciodată nu Se sfârșește, ci pe cei ce se împărtășește îi sfințește. Slujitorii Lui au pe Cine să dea spre a fi mâncat. Taina aceasta uimește mereu și ne oferă șansa de a nu mai flămânzi niciodată în pustiul acestei lumi. Și, când vom fi devenit noi înșine Pâine pentru cel flămând, suspinurile înăbușite ale celor chinuiți de lipsa hranei se vor fi stins definitiv.

Pr. Alin Marian Pleșa, profesor al Seminarului Teologic “Sfântul Ioan Gură de Aur ” din Târgoviște 

5668 More posts in ACTUAL category
Recommended for you
PRIMĂRIA COMUNEI BEZDEAD ANUNȚĂ LICITAȚIE PENTRU ÎNCHIRIEREA UNUI TEREN SITUAT ÎN SATUL COSTIȘATA. VEZI DETALII!

     1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de...