You are currently viewing Lipsă acută de medici, în mediul rural. Patru localități dâmbovițene nu au doctor de familie

Lipsă acută de medici, în mediul rural. Patru localități dâmbovițene nu au doctor de familie

Deficit sever de medici de familia, în județul Dâmbovița. Segmentul de asistență medicală primară, în special în mediul rural, suferă din această cauza tot mai mult, de la un an, la altul, în județul Dâmbovița. Potrivit directorului general al Casei Județene de Sănătate, Crsitina Sima patru localități dâmbovițene nu au, în acest moment medic de familie. Este vorba despre Vârfuri, Bezdead, Cornățelu și Vulcana Băi.

„La Vârfuri, chiar e o situație destul de dificilă, pentru că nu avem nici măcar un punct de lucru al unui cabinet de medicină de familie, în zona apropiată. În Bezdead, Cornățelu și Vulcana Băi funcționăm cu puncte de lucru. Ca și medici în activitate curentă, avem 202, în 2021, iar în 2023, am rămas cu 200, dar sunt și cabinete unde activează doi medici”, a precizat Cristina Sima.

De altfel, problema este una națională. Medicina de familie a ajuns în ultimii ani, ușor dar sigur, specialitatea medicală cu cel mai mare deficit de medici din România. Peste 500 de localități din România, duc lipsă de medici de familie, iar numărul medicilor de familie care au plecat din țară, în ultimii ani este de aproximativ 4.000. La acest fenomen se adaugă ieșirea medicilor din sistem prin pensionare sau chiar deces. La concursul de intrare în rezidențiat din toamna trecută, medicina de familie a intrat în top 3 al celor mai puțin atractive specialități medicale căutate de viitorii rezidenți.

Acum câteva luni, preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, atrăgea atenția că, peste 10 ani nu vom mai avea medici de familie, în condiţiile în care în prezent aproape jumătate au peste 61 de ani, iar cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din total

AUTOR: F.S.