You are currently viewing Director CAS Dâmbovița: așteptăm programul ce vizează finanțarea terapiilor pentru pacienții din spectrul autist

Director CAS Dâmbovița: așteptăm programul ce vizează finanțarea terapiilor pentru pacienții din spectrul autist

La finalul anului trecut, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se introduce, în cadrul Programului naţional de sănătate mintală, a unui nou Subprogram naţional de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, pentru asigurarea accesului acestora la servicii conexe actului medical. Acestea includ programele de terapie comportamentală, terapia cognitiv-comportamentală şi programele de psihopedagogie specială, printre care și foarte importanta logopedie, tratamente, care s-au dovedit extrem de eficiente în tratarea acestor tulburări, dar care sunt și foarte costisitoare. Din păcate însă, încă nu au apărut normele și procedurile pentru introducerea acestui program, după cum precizează directorul Casei de Asigurări de Sănătate Dâmbovița, Cristina Sima.

„Așteptăm includerea în lista programelor naționale derulate prin Casa de Sănătate a unui program ce vizează pacienții din spectrul autist. Tratamentul unui pacient este extrem de costisitor. Prima Hotărâre de Guvern s-a dat, așteptăm norme și proceduri pentru introducerea acestui program, la nivelul județului Dâmbovița (…) programul ar presupune finanțarea serviciilor asigurate de psihologi clinicieni, pentru terapiile specifice asigurate de psihologi și logopezi, pentru că partea de tratament a uunui pacient cu un asemenea diagnostic se rezumă, în proporție de, cred că 90%, dacă nu mai mult, la terapia asigurată de psihoterapeuți”, a precizat directorul general al CAS Dâmbovițe, Cristian Sima, în cadrul unei conferințe de presă.

AUTOR: F.S.