You are currently viewing Sandu Tolea: Dacă nu reușim să trecem și să aplicăm „Legea Porcului”, în maxim un an, doi, România nu va mai putea sacrifica porci autohtoni

Sandu Tolea: Dacă nu reușim să trecem și să aplicăm „Legea Porcului”, în maxim un an, doi, România nu va mai putea sacrifica porci autohtoni

Legea Porcului ar putea ajunge, săptămânile viitoare, la vot în Plenul Parlamentului, iar asta va ajuta la eradicarea pestei porcine africane pe teritoriul României, fără a îi afecta pe cetățenii care cresc porci în gospodării, pentru consumul propriu, dă asigurări directorul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița, Sandu Tolea. Prezent într-o emisiune la TVR1, acesta a subliniat că este esențială adoptarea acestei norme, în caz contrar în țara noastră nu se vor mai putea sacrifica porci autohtoni. Și asta, în condițiile în care, la acest moment, doar 20% din cosumul de carne de porc din România mai este asigurat din surse intrene.

„Îmi asum ce spun. Dacă nu reușim să trecem și să aplicăm „Legea Porcului”, în maxim un an, doi, România nu va mai putea sacrifica porci autohtoni. Trebuie să înțelegem că această lege nu va afecta în niciun fel țăranul român care își taie porcul de Crăciun, nu va afecta în niciun fel tradiția românească. Apariția acestei legi, însă, așa cum a fost ea gândită de specialiști, îi va pune la treabă pe negustorii de animale, care vor trebui să respecte niște reguli”, a subliniat Sandu Tolea.

Directorul DSVSA Dâmbovița a mai precizat că, în ultimii ani, umărul efectivelor de porci a scăzut drastic atât la nivelul exploatațiilor comerciale, cât și în gospodăriile populației.

”La zona comercială, din 10 ferme autorizate, din care două de reproducție, funcționează una de reproducție și trei de porc gras. Patru sunt cu animale în ele, restul sunt goale, fie din cauza pestei porcine africane, fie din cauza faptului că agenții economici nu au mai putut rezista și s-au oprit sau au blocat creșterea la momentul acesta. La gospodăria populației, eu spun că undeva la 40% mai sunt în localități crescători de porci (…) majoritatea oamenilor cu care mai stau de vorbă și interacționez au ajuns la concluzia, și este clar că, în gospodăria populației, porcul își mănâncă banul”, a precizat Sandu Tolea.

AUTOR: F.S.