You are currently viewing Codul Roșu este dublat în zona montană dâmbovițeană și de un risc moderat de avalanșe

Codul Roșu este dublat în zona montană dâmbovițeană și de un risc moderat de avalanșe

Avertizarea Cod Roșu de vânt, emisă de ANM, pentru zona montană este dublată, în zona dâmbovițeană a Bucegilor și de o atenționare de avalanșe.

Potrivit meteorologilor, la peste 1800 m, stratul de zăpadă s-a stabilizat ușor, iar partea superioară a înghețat pe fondul scăderii temperaturilor. La suprafață s-a depus un strat subțire de zăpadă proaspătă care va mai crește în urma ninsorilor ce vor cădea în intervalul următor. Vântul intens va forma plăci de vânt mai ales pe versanții cu expunere sud-estică și sudică. În zona crestelor întâlnim cornișe vechi, iar în zonele adăpostite se mai întâlnesc pe alocuri acumulări mai însemnate. Sunt așteptate ninsori slabe, care vor depune câțiva centimetri de zăpadă.

Pe pantele suficient de înclinate vor fi condiții pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, riscul fiind prezent la supraîncărcări.

La altitudini sub 1800 m, stratul de zăpadă are dimensiuni extrem de reduse, fiind mai mult discontinuu. Zăpada existentă va îngheța sub influența temperaturilor negative și peste aceasta se vor depune câțiva cm de zăpadă proaspătă. Izolat vor fi condiţii pentru declanșarea de avalanșe de dimensiuni mici, în special pe versanții nordici. Riscul este amplificat la supraîncărcări

AUTOR: F.S.