You are currently viewing Silviu Iliuță, scriitor român: Lungulețu e brand național. Ar trebui să fie! Dacă am avea un Lungulețu la 10 km, am mânca toți mult mai sănătos

Silviu Iliuță, scriitor român: Lungulețu e brand național. Ar trebui să fie! Dacă am avea un Lungulețu la 10 km, am mânca toți mult mai sănătos

Unul dintre cei mai apreciați scriitori români ai zilelor noastre, Silviu Iliuță, producător de emisiuni TV, blogger și autor de cărți, a publicat, astăzi, pe pagina sa de Facebook, o postare care are ca subiect produsele din zona Lungulețu. De la savoarea legumelor produse acolo, până la oamenii harnici din comună, totul este la superlativ în acest loc care ar trebui să fie „brand național”, spune Iliuță, care îi îndeamnă pe locuitorii din zona București și Ilfov să vină în județul Dâmbovița, pentru a-și face cumpărăturile.

„Avea taica-meu o obsesie in vremea lui Ceasca, sa ia cartofi si varza de la Lunguletu. Cand ramanea fara proviziii, ne urcam in Skodita si umpleam portbagajul. O vreme nu prea l-am inteles, sau poate nu voiam. Cartofii sunt cartofi, varza e varza, nu?
Dar acum cativa ani am ajuns din greseala pe acolo si am luat cei mai buni pepeni pe care i-am mancat vreodata si o ceapa de apa formidabila. De atunci, de cate ori am drum spre Targoviste cumpar tot ce pot. Lunguletu e brand national. Ar trebui sa fie. In primul rand e singurul sat unde vezi tractoare pe camp lucrand noaptea. Apoi vezi utilaje agricole parcate, cam unul la 10 case. Nu stiu ce fac oamenii astia, dar, daca pana sa intri la ei in sat, pare ca nimeni nu munceste niciun camp, in niciun sat, cum ai pasit in zona lor vezi irigatii, oameni la camp, camioane cu cartofi, o piata de legume, vanzare la poarta, agitatie.
Am inceput sa-l inteleg pe taica-meu, chiar merita oamenii astia sa cumperi de la ei. Inainte de pandemie, mi-a povestit un taran ca a fost nevoit sa arunce tone de varza. Pretul cu care ii lua supermarketul varza era mai mic decat pretul camionului si al motorinei pana acolo. „Se mai intampla, am patit si cu cartofii intr-un an”. Ceva e putred aici, in povestea asta, dar nu se poate altfel, caci e capitalism.
Marfa din sat e buna de tot, rosiile au gust de rosii, usturoiul e soi romanesc, pepenii galbeni miros fantastic si cei rosii sunt zemosi, vinetele si ardeiii capia au gust de copilarie, treaba e buna. Daca am avea un Lunguletu la 10 km, am manca toti mult mai sanatos.
Daca sunteti din Bucuresti si Ilfov, ii puteti ajuta cumparand de la ei. Si va ajutati si pe voi, pentru ca oamenii astia chiar merita, sunt un exemplu pentru agricultorii romani. Ii stiu de 40 de ani, credeti-ma pe cuvant!”, scrie Silviu Iliuță, pe pagina sa de socializare.

Reportaj RFI din ”patria verzei”: Lungulețu în pandemia de coronavirus

AUTOR. F.S.