You are currently viewing Risc de avalanșe pe pantele înclinate ale Bucegilor

Risc de avalanșe pe pantele înclinate ale Bucegilor

Ne aflăm la început de weekend și, dornici de aventură și de zăpadă, mulți turiști aleg ca destinație de timp liber crestele montane. Meteorologii atrag atenția că, în munții Bucegi se menține riscul de avalanșe.

La peste 1800 m, stratul de zăpadă este în mare parte stabilizat, zăpada mai veche fiind tasată și înghețată. Temperaturile diurne pozitive vor determina topirea zăpezii, iar apa rezultată din topire va pătrunde în strat, umezindu-l. În zonele adăpostite și pe văi se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă și troiene ce depășesc pe alocuri 1 metru și care pot fi dislocate doar la supraîncărcări mari.

Sub 1800 m, stratul de zăpadă este redus. Pe anumite văi de la peste 1500 m și în zonele adăpostite se mai întâlnesc depozite însemnate de zăpadă, transportată în perioada precedentă de vântul din altitudine.

În aceste condiții, în masivele Bucegi și Făgăraș, riscul declanșării avalanșelor de topire va fi moderat (2) la peste 1800 m și redus (1) sub 1800 m, fiind prezent doar pe pantele mai înclinate unde sunt depozite mai importante și unde se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și cu totul izolat medii. În masivele Vlădeasa-Muntele Mare, riscul declanșării unor avalanșe de topire va fi moderat (2).

AUTOR: F.S.