You are currently viewing Crește riscul formării de avalanșe, în Munții Bucegi

Crește riscul formării de avalanșe, în Munții Bucegi

Crește riscul apariției avalanșelor în zona montană înaltă a județului Dâmbovița. Meteorologii ANM avertizează că, la peste 1800 m, riscul va crește în următoarele 48 de ore, ca urmare a ninsorilor care vor începe din această după-amiaza. Aceste precipitații vor depune local peste 20-25 cm de zăpadă proaspătă, mai ales pe versanții cu expunere sudică, peste zăpada veche, care este în mare parte stabilizată, tasată și înghețată și care prezintă o crustă de gheață la suprafață. În zonele adăpostite și pe văi se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă și troiene ce depășesc pe alocuri 1 metru și care pot fi dislocate doar la supraîncărcări mari.

Sub 1800 m, stratul de zăpadă este redus, dar răcirea accentuată a vremii va aduce ninsori și la altitudini joase, unde se vor depune local peste 10-15 cm de zăpadă proaspătă. Pe anumite văi de la peste 1500 m și în zonele adăpostite se mai întâlnesc depozite însemnate de zăpadă, transportată în perioada precedentă de vântul din altitudine.

În aceste condiții, în masivele Bucegi și Făgăraș, riscul declanșării avalanșelor va deveni însemnat (3) la peste 1800 m, mai ales pe versanții cu expunere sudică, și moderat (2) sub 1800 m, fiind prezent în special pe pantele mai înclinate unde depunerile de zăpadă vor fi mai consistente.

AUTOR: F.S.