You are currently viewing Mai multe cafenele din România s-au alăturat Rutei cafenelelor istorice, un traseu cultural al Consiliului Europei

Mai multe cafenele din România s-au alăturat Rutei cafenelelor istorice, un traseu cultural al Consiliului Europei

România a devenit a 14-a țară care participă la traseul cafenelelor istorice în 2019, când Cafeneaua de la Castelul Brukenthal din Arvič, datând din 1788, și Festival Café 39 din Brașov s-au alăturat traseului.

De asemenea, Ceainăria Reginei Maria din Bran face și ea parte din Traseul Cultural, în timp ce Cabana Bâlea Lac din Avrig este catalogată ca fiind una prietenoasă.

Traseul își propune să le permită călătorilor să învețe despre cafenelele din Epoca de Aur și „rolul pe care l-au jucat în trecut și continuă să îl joace în prezent în modelarea istoriei culturale a Europei”.

Pardon Café din Sibiu și Chios Social Lounge din Cluj-Napoca au fost incluse recent în itinerar. De asemenea, traseul afișează ca prieteni CH9 Specialty Coffee din Brașov, La Vatra Ardealului, Max-The Original din Sibiu și Hotel Transilvania Café din Cluj-Napoca.

Ruta istorică a cafenelelor acoperă Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovacia, Spania, Elveția și Turcia.

Locurile de pe traseu „sustin tradițiile culturii europene a cafelei și consumul de prăjituri și produse de patiserie care reflectă produse și practici locale”. Ele permit turiștilor să experimenteze „cultura cafenelelor și să înțeleagă importanța acestor locuri în peisaje urbane foarte asemănătoare”, potrivit raportului prezentat.

Pentru a fi admise în această rețea exclusivistă, cafenelele trebuie să funcționeze în clădiri vechi de cel puțin un secol și să aibă meniuri legate de istoria regiunii în care se află, spune ambasadorul Consiliului Europei pentru Ruta Cafenelelor Istorice, Arnold Klingeis.

Editor: I.F.A.