Secţiile de votare pentru alegerile prezidenţiale şi parlamentare din Taiwan, pe care China le-a calificat drept o opţiune între război şi pace, s-au deschis sâmbătă, scrutinul având loc în timp ce Beijingul sporeşte presiunea pentru a convinge insula să-i accepte suveranitatea, relatează Reuters
Taiwanul a fost o poveste de succes democratic de când au avut loc primele alegeri prezidenţiale directe în 1996, punctul culminant al deceniilor de luptă împotriva guvernării autoritare şi a legii marţiale.
Partidul Democrat Progresist (DPP) de guvernământ, care susţine identitatea separată a Taiwanului şi respinge pretenţiile teritoriale ale Chinei, speră să obţină un al treilea mandat la Preşedinţie cu candidatul său, actualul vicepreşedinte Lai Ching-te.
Adresându-se reporterilor din oraşul sudic Tainan înainte de a vota, Lai a încurajat oamenii să voteze:
„Fiecare vot contează, deoarece aceasta este democraţia din Taiwan, câştigată cu greu”, a declarat el.
Lai se confruntă cu doi adversari pentru preşedinţie – Hou Yu-ih, din partea celui mai mare partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang (KMT), şi fostul primar din Taipei Ko Wen-je, din partea micului Partid Popular din Taiwan (PPT), fondat abia în 2019.
În perioada premergătoare alegerilor, China l-a denunţat în repetate rânduri pe Lai ca fiind un separatist periculos şi a respins apelurile repetate ale acestuia la discuţii. Lai spune că se angajează să menţină pacea în strâmtoarea Taiwan şi să continue să consolideze apărarea insulei.
Ministerul taiwanez al Apărării a declarat sâmbătă dimineaţă că a observat din nou baloane chinezeşti care au traversat sensibila strâmtoare Taiwan, unul dintre acestea zburând chiar deasupra Taiwanului. Ministerul a denunţat drept război psihologic şi ameninţare la adresa siguranţei aviaţiei valul de baloane raportate deasupra strâmtorii în ultima lună.
Noul președinte va prelua funcția pe 20 mai pentru un mandat de patru ani și poate fi reales pentru maxim două mandate. Președintele este, de asemenea, comandantul suprem al forțelor armate, numește prim-ministrul și promulgă legile.
Editor: I.F.A.