You are currently viewing Vezi la ce trebuie să ai grijă, înainte de a pleca la drum, pe timp de iarnă

Vezi la ce trebuie să ai grijă, înainte de a pleca la drum, pe timp de iarnă

În ultimii ani a nins tot mai puțin în zona noastră, iar acum, când ne trezim cu drumurile acoperite de zăpadă, nici nu mai știm ce să facem. Polițiștii vin însă cu o serie de sfaturi, pentru a ne aminti că, în condiții de carosabil acoperit de polei și ninsoare, care poate reduce și vizibilitatea este foarte important să adoptăm un comportament preventiv în trafic. În măsura în care circulația nu este interzisă, adaptarea șofatului la condițiile meteo dificile este esențială atât pentru siguranța personală și a pasagerilor din mașină, cât și pentru restul participanților la trafic.

Înainte de a pleca la drum, curățați mașina în totalitate de zăpadă și gheață, respectiv asigurați-vă de faptul că aaveți o vizibilitate bună prin parbriz, lunetă, geamuri laterale și în oglinzi. Asigurați-vă că sistemul de iluminare a autovehiculului funcționează în parametri optimi și utilizați-l în mod corespuzător;

Evitați manevrele bruște, păstrați o distanță suficientă în raport cu autovehicului din față. Frâna de motor este recomandată pe timp de iarna, atât pe zăpadă, cât și pe polei, fiind o metodă eficientă și sigură de frânare. La fel de important, reduceți viteza și păstrează distanța față de autoturismele din fața ta. Accelerarea bruscă duce la „patinare”, iar frânarea bruscă poate transforma mașina într-o „sanie”. Presiunea în anvelope este esențială în orice anotimp, iar iarna cântărește enorm la capitolul aderență corespunzătoare.

Asigurați un kit de urgență care să includă elemente esențiale, printre care lanternă, veste reflectorizante, alimente în cazul unor distanțe lungi și alte articole de prim ajutor. De asemenea, lanturi antiderapante, lopată, săculeț cu nisip și chiar câteva provizii sunt câteva lucruri pe care este bine să le aveți în mașină, dacă plecați spre zone mai puțin tranzitate, sau spre munte, unde poate exista riscul de a rămâne blocați în zăpadă.

Nu pătrundeți pe drumuri pe care circulația a fost închisă sau pentru care autovehiculul nu este echipat corespunzător (ex. drumuri forestiere, trasee off-road).

În caz de urgență, nu ezitați să solicitați ajutorul autorităților sau să semnalați orice pericol iminent din trafic.

AUTOR: F.S.