You are currently viewing Risc însemnat de avalanșe, în munții Bucegi

Risc însemnat de avalanșe, în munții Bucegi

Chiar dacă vremea pare mai mult de primăvară, la munte stratul de zăpadă este încă destul de consistent, iar în contextul temperaturilor ridicate din această perioadă, riscul de avalanșe este unul ridicat, inclusiv în zona montană dâmbovițeană înaltă.

Potrivit ANM, în Munții Bucegi, a peste 1800 m, temperaturile diurne ușor pozitive de la orele amiezii și insolația vor umezi în continuare stratul de zăpadă de la suprafață, în special la altitudini de 1800-2100 m; în special pe versanții însoriți vor fi condiții pentru curgeri superficiale ce pot angrena stratul cu rezistență redusă din partea superioară a stratului, ce mai măsoară pe alocuri 20-25 cm. Se regăsesc în continuare plăcile de vânt din apropierea crestelor, mai ales pe versanții estici și sudici, precum și unele depozite în zonele adăpostite. În profunzime, stratul mai vechi este în general înghețat şi compact. În aceste condiții, stratul cu rezistență redusă de la suprafață poate aluneca peste cele mai dure din partea inferioară, mai ales la supraîncărcări, favorizând declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și cu totul izolat mari. Riscul este însemnat (3).

Sub 1800 m, încălzirea vremii va continua, iar pe fondul insolației se va produce o umezire consistentă a stratului în partea sa superioară. La supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, mai ales de la altitudini de 1500-1800 m, vor fi condiții pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și cu totul izolat medii, riscul fiind moderat (2).

AUTOR: F.S.