You are currently viewing Atenție! Viza de flotant se va putea obține cu până la 60 de zile înainte de alegeri

Atenție! Viza de flotant se va putea obține cu până la 60 de zile înainte de alegeri

Românii care locuiesc în altă localitate decât cea din buletin își mai pot face încă viză de flotant, conform unei modificări recent adoptate de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), pentru a putea vota la alegerile locale din 9 iunie 2024. Viza de flotant se va putea obține cu până la 60 de zile înainte de alegeri, nu cu până la șase luni așa cum era până acum.

Viza de flotant, care mai este cunoscută și ca adeverință de flotant, este un act oficial emis de autoritățile locale din România. Documentul atestă că un cetățean locuiește la o altă adresă decât cea din actul de identitate, chiar dacă nu deține acea proprietate sau nu are contract de închiriere pe numele său. Viza de flotant permite unei persoane să beneficieze de servicii publice și de drepturi electorale la adresa la care locuiește, dar și de alte drepturi pe care le vom detalia mai jos.

Practic o persoană care nu mai locuiește la adresa din buletin, cum este, de pildă un student (care stă la cămin sau în chirie) sau un tânăr care lucrează în alt oraș decât cel în care s-a născut, va putea vota la alegerile locale, în orașul în care s-a stabilit. Cei mai mulți români își fac viză de flotant în preajma alegerilor locale.

Viza de flotant se face pentru o persoană care locuiește mai mult de 15 zile la o altă adresă decât cea din buletin.

Viza de flotant poate fi solicitată de la Primăria din raza teritorială în care persoana dorește să se înregistreze cu domiciliul temporar. Potrivit infocons.ro, actele pot varia în funcție de primăria de la care se solicită, dar și de situația personală a persoanei respective. Totuși, următoarele acte sunt necesare indiferent de localitatea sau de sectorul în care te afli:

  1. Act de identitate (carte de identitate sau pașaport)
  2. Cerere de viza de flotant completată (care poate fi obținută de la primăria din raza în care se află locuința în cauză)
  3. Cererea de luare în spațiu (care trebuie completată de persoana care te primește temporar în spațiu, ce poate fi atât persoană fizică, cât și juridică)
  4. Documente care certifică dreptul de folosință a proprietății (contract de închiriere, titlu de proprietate, adeverință de la proprietar);
  5. Declarație pe proprie răspundere (anexa nr. 14 la lege)
  6. Alte documente ce pot fi solicitate de autorități ( precum certificatul de naștere sau de căsătorie, în funcție de caz, adeverință de la locul de muncă, acte de studii etc.)

Viza de flotant nu se eliberează contra unui cost, însă cel care o solicită va trebui să achite o taxă de timbru care costă 5 lei. Aceasta poate fi plătită fie la ghișeul de taxe și impozite, fi direct la Poștă. Procedura de eliberare a vizei de flotant durează între 15 și 30 de zile, însă termenul poate fi uneori și mai mare. De menționat, totodată, că viza de flotant se acordă pentru o perioadă de maximum un an, ceea ce înseamnă că după depășirea acestui termen, documentul va trebui refăcut.

Editor: I.F.A.