You are currently viewing Viperele și-au făcut apariția în munții din România. Salvamontiștii vin cu sfaturi pentru cei care pleacă în drumeții

Viperele și-au făcut apariția în munții din România. Salvamontiștii vin cu sfaturi pentru cei care pleacă în drumeții

Vremea neobișnuit de caldă a făcut ca viperele să iasă mai devreme din hibernare, anul acesta, aşa că mare atenţie dacă aveţi în plan vreo drumeţie pe munte. Salvamontiştii spun că acestea atacă doar dacă se simt în pericol aşa că e bine să fim precauţi.

În plus, atunci când ne aventurăm în zonele montane în care riscul de a întâlni vipere este mare, trebuie să ne îmbrăcăm corespunzător, să avem grijă unde ne așezăm, să evităm scurtăturile sau traseele nemarcate și să nu ne apropiem de șerpi, dacă îi vedem.

Salvamont România îi îndeamnă pe cei care plănuiesc să facă drumeții, în acest weekend, să fie precauți, deoarece „întâlnirile cu şerpii pe munte devin din ce în ce mai dese şi în cele mai nebănuite locuri”.

Măsuri preventive împotriva mușcăturilor de vipere:
-evitați scurtăturile și traseele montane nemarcate;
-evitați să părăsiți cărarea sau să intrați în zone cu ierburi înalte;
-în caz de mergeți în zone cu ierburi în înalte, folosiți un băț pentru a verifica pământul din față;
-purtați echipament adecvat (încălțăminte înaltă, pantaloni lungi, parazăpezi);
-aveți grijă unde vă așezați;
-dacă vedeți un șarpe părăsiți zona și nu îl atingeți;
-înainte de a vă aventura pe trasee este bine să informați salvamontiștii de rutele pe care vreți să mergeți pentru a primi sfaturi;
-nu vă aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră decât după verificarea locului.
Dacă totuși suntem muşcaţi de vipere, recomandarea este să anunţăm la numărul de urgenţă 112 sau la punctele Salvamont şi să stăm pe loc pentru a nu pune sângele în mişcare.

AUTOR: F.S.