You are currently viewing Risc însemnat de avalanșe, în Munții Bucegi

Risc însemnat de avalanșe, în Munții Bucegi

Iarna s-a întors în forță, în România, cu precădere, în zonele înalte. Meteorologii avertizează că va mai ninge, iar riscul de avalanșe va fi însemnat, în munții Bucegi, la finalul săptămânii.

„La peste 1800 m, la suprafață întâlnim un strat de zăpadă proaspătă, ce depășește pe alocuri 20-25 cm, iar vântul din ultimele zile a creat troiene de zăpadă de 40-60 cm. Pe versanții nordici și estici stratul recent este depus peste zăpada veche și dură, peste care poate aluneca cu ușurință. Pe versanții sudici zăpada nouă s-a depus peste sol, iar pe cei vestici pe anumite văi peste unele depozite mai vechi. Creșterea temperaturilor de mâine și parțial insolația vor crea condiții pentru curgeri spontane, ce pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și mici care să angreneze stratul nou-depus. Riscul declanșării avalanșelor va fi amplificat la supraîncărcări – risc însemnat(3).
Sub 1800 m: stratul de zăpadă are dimensiuni reduse, fiind prezent în general la altitudini de peste 1300 m.
La altitudini de 1600-1800 m vor fi condiții pentru unele curgeri sau avalanșe de mici dimensiuni, iar cu totul izolat, avalanșe pornite de la peste 1800 m pot coborî sub această altitudine. Riscul este redus (1)”, informează ANM.

AUTOR: F.S.