Vremea se păstrează capricioasă și în următoarele zile în Munții Bucegi, unde iarna s-a întors în forță. Stratul nou depus de zăpadă este instabil, atrag atenția meteorologii, care informează că riscul de avalanșe este unul ridicat.
„La peste 1800 m, la suprafață întâlnim un strat de zăpadă recent acumulată, în medie de 20-25 cm, iar pe alocuri se întâlnesc troiene de zăpadă de 40-60 cm. Pe versanții nordici și estici, iar pe cei vestici pe anumite văi cu depozite mai vechi, stratul recent acumulat este depus peste zăpada veche și dură, peste care poate aluneca cu ușurință. Pe versanții sudici ultimul strat s-a depus peste sol. În următoarele 24 de ore sunt așteptate ninsori însemnate cantitativ, ce vor mai depune pe alocuri 10-20 cm de zăpadă proaspătă pe toti versanții, iar în zilele ce vor urma va ninge mai ales la peste 2000 m, aducând creșteri de strat local mai însemnate în zona crestelor, la altitudini de sub 2000 m urmând a se înregistra temporar și precipitații lichide.
Stratul nou care se va depune și cel recent acumulat vor avea rezistență redusă și vor fi condiții pentru curgeri spontane, ce pot declanșa avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat la supraîncărcări – risc însemnat(3).
Sub 1800 m, stratul de zăpadă are dimensiuni reduse, fiind prezent în general la altitudini de peste 1300 m.
La altitudini de 1600-1800 m, vor fi condiții pentru unele curgeri sau avalanșe de mici dimensiuni, iar cu totul izolat, avalanșe pornite de la peste 1800 m pot coborî sub această altitudine. Riscul este redus (1)”, informează ANM.
AUTOR: F.S.